Revija Uhvati film 2011.

uhvati film rijak 2011Ove subote je u riječkom HKD Sušak održana revija filmova s tematikom invaliditeta pod nazivom Uhvati film.

Događanje je počelo otvorenjem izložbe četiri autora/ice u atriju da bi se nastavilo projekcijama u dobro popunjenoj velikoj sali. Tijekom trosatne projekcije u opuštenoj prijateljskoj atmosferi prikazano je deset filmova. Filmovi, svaki na svoj način, govore o borbi određene osobe (ili grupe ljudi) o životnom putu, o preprekama koje treba proći.

Poruke filmova izuzetno su jake, i to ne samo za osobe sa invaliditetom. Naprotiv, filmovi pozivaju na razumijevanje, toleranciju, za snagu i odakle je pronaći. Bilo je dojmljivo vidjeti volju za životom i radom ljudi koji crtaju nogama, osvajaju medalje na natjecanjima, kako se bore kroz život. U usporedbi s njima život u kuknjavi i trci za novcem izgleda kao obična dječja igra.
Gledano sa filmske strane, za koju su iz Spirita isticali da im je naročito bitna, može se složiti da je izbor filmova imao i “filmskog štiha”. Iako se na nekim radovima osjeća duh amaterizma prikazano je i nekoliko tehnički odlično izvedenih filmova koji, bez obzira na temu, bez problema mogu stajati u svakoj reviji dokumentarnih filmova.Revija je završila dugi aplauzom organizatorima te, sukladnom pohvalama iz Odjela za kulturu grada Rijeke može se i dogodine očekivati nastavak festivala.
Duga večer završila je lijepim iznenađenjem za prisutne. Iako bez budžeta za ovu reviju, Spirit se pobrinuo nagraditi posjetitelje, pa su u suradnji s autorima/cama izložbe donirali nekoliko slika i fotografija s izložbe najupornijima koji su ostali sve do kraja.

Za kraj prenosimo citat iz jednog od prikazanih filmova: – Invaliditet nije stvar tijela, invaliditet je – u glavi!

izvor: rijekadanas.com


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*