Urbanistička početnica 04: Dizajn interakcija u urbanom okruženju

10.05. 19.30 h DOM MLADIH Split, Galerija MKC
U okviru projekta Platforme 981, Urbanistička početnica, održava se predavanje Dizajn interakcija u urbanom okruženju.

Dizajn interakcija promatra odnose između ljudi, tehnologije i društva, ne fokusirajući se samo i isključivo na ljude i svijet oko njih, već istražuje interakcije među istima. Riječ je o multidisciplinarnom području koje obuhvaća dizajn, psihologiju, sociologiju, komunikologiju, antropologiju, računalne znanosti, inženjerstvo, informacijske i komunikacijske tehnologije, arhitekturu i umjetnost novih medija. Dizajn interakcija u urbanom okruženju u kontekst ovakvog tehnološki proširenog okoliša se fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih. Cilj je propitivati kako ćemo se mi, kao fizička bića, nositi s rastućim protokom podataka u našim gradovima. Korištenjem metodologije kritičkog dizajna moguće je promišljati i propitkivati koncept “pametnog grada”.

Živimo u vremenu u kojem kontinuirana promjena utječe na način kako naši gradovi funkcioniraju, te oni ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Sve se više isprepliću mnoštvom senzora te mrežom mobilnih tehnologija koje generiraju nova hibridna iskustva. Hibridni grad je zapravo tehnološki proširen grad u kojem se digitalni krajolik stapa sa našim stvarnim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano šireći se, nudi sve bogatija digitalna iskustva.

o predavaču
Ivica Mitrović docent je na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, gdje predaje sadržaje vezane uz dizajn interakcija i dizajn u interaktivnim medijima. Doktorirao je na Sveučilištu u Splitu. Autor je retrospektivnih izložbi radionica dizajna interakcija Interakcije 2004 – 2012 i pregleda hrvatske scene u području dizajna u novim medijima u Galeriji HDD-a u Zagrebu. Krajem prošle godine iz tiska izlazi njegova knjiga Dizajniranje novih medija, Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995 – 2010) koja donosi pregled hrvatske scene u području dizajna u novim medijima. Trenutno sudjeluje u realizaciji europskog istraživačkog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City u sklopu kojeg se krajem kolovoza 2013. godine u Splitu održava međunarodna ljetna škola dizajna interakcija. Dopredsjednik je Hrvatskog dizajnerskog društva.

Blog DVK: http://dvk.com.hr/interakcije/
Urban IxD: http://www.urbanixd.eu/

URBANISTIČKA POČETNICA je partnerski edukativno – informativni projekt koji se sastoji od dva segmenta, radionica namijenjenih prvenstveno učenicima srednjih škola i javnih predavanja za stručnu i širu javnost. Projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Osnovni cilj ovog projekta jest educirati mlade ali i sve zainteresirane o urbanizmu, prostornom planiranju i gospodarenju prostorom. Drugi je cilj informirati širu javnost o temama urbanog planiranja i utjecaja lokalnih i nacionalnih politika na prostor te potaknuti raspravu i pokazati inovativne načine planiranja, označavanja, identifikacije i komunikacije o i sa prostorima javnosti. U projektu sudjeluju arhitekti, urbanisti, sociolozi, dizajneri, teoretičari, umjetnici, novinari i aktivisti iz Hrvatske i šire.

Partneri platforme: Art radionica Lazareti/Dubrovnik, Blok/Zagreb, Domaći/Karlovac, Drugo more/Rijeka, Multimedijalni kulturni centar/Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti/Rijeka i Platforma 9,81/Split.

Kontakt: Miranda Veljačić/Platforma 9.81-koordinator projekta, miranda@platforma981.hr

Projekt Urbanistička početnica provodi se temeljem financijske podrške Zaklade “Kultura nova” i Ministarstva kulture RH


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*