Močvara zatvorena do daljnjega…

Koncertom riječkih rokera LET3 zagrebački klub Močvara i definitvno je zatvorio svoja vrata, prema riječima voditelja, do daljnjega. Iako se činilo da će se “močvarci” uspjeti dogovoriti s gradskim poglavarstvom, a neki su čak sumnjali da je riječ o propagandnom triku, Bandićeva izjava “To ne bu išlo”, pokazala se sudbonosnom za Močvaru. Zatvaranjem Močvare Zagreb, ali i Hrvatska, gube značajno mjesto nezavisne kulturne scene.Močvara se zatvara zbog “nespremnosti vlasnika prostora Grada Zagreba da riješi pitanje ugovora o korištenju i omogući njegove redovne djelatnosti”.

Sve je krenulo kad je Povjerenstvo za kontrolu korištenja gradskih prostora upozorilo na nepoštivanje ugovora i nepravilnosti u radu kluba Močvara u okviru rješavanja statusa gradskih prostora. Grad Zagreb je početkom godine najavio postupke reguliranja statusa udruga i političkih stranaka koje se nelegalno koriste gradskim prostorima. Pogađate, među mnogim udrugama nalazio se i klub URK-a Močvara.

Grad Zagreb je 2002. godine dao na privremeno korištenje dio bivše tvornice Jedinstvo Udruženju za razvoj kulture. Močvarci, koji su aktivnosti preselili sa stare lokacije (gdje se danas nalazi popularno okupljalište Krivi put) nastavili su “punom parom” šireći dotadašnje programe postavši tako najpopularniji zagrebački nezavisni klub. Do danas Močvara je ugostila preko 2000 najrazličitijih programa, od koncerata, predstava, video projekcija do izložbi.

Sve što je lijepo očito mora kratko trajati pa je veselje zagrebački nezavisnih kulturnjaka počela kvariti gradska birokratska mašinerija. Močvarci su optuženi da, bez obzira što su registrirani kao neprofitna organizacija, rade na profitnim osnovama između ostalog iznajmljući prostor nezavisnoj televizijskoj produkcijskoj kući.
Sredstva od najma prostora iskorištena su za obnovu velike dvorane tvornice Jedinstvo i prenamjenu u Centar za kulturu i mlade. Time je Zagreb dobio još jedan reprezentativan prostor koji je između ostalih ugostio i poznata imena kao što su Laibach, Einsturtzende Neubauten, LET3, TBF i druge.

Izbor LET3 da zatvore Močvaru nije slučajan, “letovci” su do sad bili rado viđeni gosti, napunili su dvorište Močvare, veliku dvoranu Jedinstva i sam klub Močvara više puta.
Vrijeme koje dolazi pokazati će da Zagrebu nedostaje dvorana ovog tipa, ali i klub koji ima sluha za organizaciju sadržaja koji su “preneobični” ili nedovoljno komercijalni.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*