Veliki međunarodni prosvjed protiv ubijanja životinja zbog krzna

Veliki međunarodni prosvjed protiv ubijanja životinja zbog krzna28. 02. 11 sati Trg kralja Tomislava, Zagreb
Pridružujući se prosvjedima diljem svijeta, Prijatelji životinja u sklopu nacionalne kampanje ‘Za Hrvatsku bez krzna’ najavljuju veliki i glasan prosvjed protiv ubijanja životinja zbog mode i glamura u sklopu kojeg će biti održan i dojmljiv performans.

Tema ovogodišnjeg prosvjeda jest zabrana uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatsku prema već propisanim direktivama Europske unije, a naglasak će biti stavljen i na krznene dodatke s obzirom da se zbog njih muči i ubije više životinja nego za cijele krznene kapute.

Na prosvjedu se očekuju brojni građani iz raznih krajeva Hrvatske, ali isto tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Srbije, Austrije i Crne Gore.
Prosvjedna povorka kreće u subotu 28. veljače u 11 sati s Trga kralja Tomislava u Zagrebu. Stotine glasnih i transparentima ‘naoružanih’ sudionika zaustavit će se u 12 sati na Trgu bana Jelačića, gdje će razodjeveni i u kavezima zatočeni aktivisti Prijatelja životinja izvesti unaprijed pripremljeni performans.

U 12 sati na glavnom zagrebačkom trgu svoju potporu prosvjedu i kampanji ‘Za Hrvatsku bez krzna’ dat će Luka Nižetić nositelj ovogodišnjeg projekta ‘Reci ne krznu sad i zauvijek’, neki članovi band aida ‘Ja volim životinje’ i drugi.

Kina je najveći izvoznik krzna u svijetu, a ujedno proizvodi i neka od najjeftinijh krzna na tržištu. Ona se obično prodaju kao krzneni ukrasi na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, igračkama i jeftinom nakitu. Procjenjuje se da Kina ubije više od 17 milijuna životinja godišnje zbog krzna. Rakuni, lisice, kanadske kune, zečevi, pa čak i psi i mačke među životinjama su koje se ubijaju zbog njihova krzna, a koje završavaju i u hrvatskim trgovinama.

Prijatelji životinja traže da se u Hrvatskoj uvede i zakonska zabrana uvoza i prodaje krzna od pasa i mačaka. Tako bi se, nakon zabrane uzgoja životinja za krzno i zabrane uvoza krzna i proizvoda od tuljana, učinio još jedan korak k stvaranju etički osviještene Hrvatske bez krzna.

Preko dva milijuna pasa i mačaka godišnje se ubije zbog krzna!

Životinje koje se uzgajaju zbog krzna žive u mizernim uvjetima, zatočene u prljave i natrpane žičane kaveze. Bolesti, povrede i teški psihološki stres vladaju na farmama, a životinje završavaju svoj život ubijene gušenjem plinom, strujnim udarima, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova ili pak guranjem usijanih željeznih šipki u njihove anuse.

Tajna istraživanja organizacije Swiss Animal Protection/EAST International otkrila su grozomornu rutinu koja se opetuje na kineskom tržištu krzna, gdje radnici palicama udaraju životinje, gaze im glave i bacaju ih o tlo, a zatim ih još žive oderu i bacaju na gomilu leševa. One nastavljaju disati, trepću očima i cvile još pet do deset minuta nakon što je krzno bilo otrgnuto s njihova tijela, dok ne izdahnu u mukama.

Danas obilujemo kvalitetnim, ekološki i ekonomski znatno prihvatljivijim materijalima koji su puno privlačniji i griju bolje od životinjskih. Ubijanje životinja zbog odijevanja i luksuza nema opravdanja i došlo je vrijeme kada nije dovoljno odbaciti odjevne predmete koje sadrže životinjsko krzno već je potrebno osuditi ubijanje životinja zbog krzna u potpunosti.

Prijatelji životinja ovaj poziv upućuju svim građanima i predstavnicima medija da u subotu 28. veljače dođu podržati ovo javno okupljanje kako bi zajedno poslati apel za suosjećanje i krzno osudili kao neprihvatljivo i sramotno.

Kontakt: Ivana Surjan, 091 7672517


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*