Veronsko Sveučilište prelazi na Linux

ubuntu linuxUprava svjetski poznatog Sveučilišta u Veroni donijela je odluku da se na 4000 računala instalira prebaci Linux and open source.

“Migracija na Linux” započela je još u siječnju ove godine i dio je trogodišnjeg programa Open Source di Ateno (OSA). Tranzicija je započela instaliranjem aplikacija kao što su Firefox, Thunderbird i OpenOffice, a od idućeg siječnja početi će se koristiti “otvoreni standardi” koji će zamijeniti licencirane do 2011. godine do kad se planira da sva računala pređu na softver otvorenog koda.

Zaposleni na sveučilišu već su krenuli na tečajeve Ubuntu-a. Jedan od vodećih administratora, Dr. Guido Gonzato, o tome govori: “Korisnici su vidjeli da nije komplicirano raditi s Linuxom, OpenOfficeom i Firefoxom, a pomažu nam i da uvidimo gdje su najveći problemi kod prijelaza”.,” and he adds, “Some of the them even helped us by highlighting some differences, so we could explain these to others.”

Na internetskim stranicama projekta OSA izvještava se o tijeku procesa. Također se navode operativni programi koji su u uporabi, primjerice Fedora, Open Solaris i neke Ubuntu distribucije. Ubuntu je preporučena za stolna računala, na serverima je instaliran Red Hat Linux i Apache Webserver, Samba kao file i print server s PostgreSQL i MySQL bazama podataka. Sedam od devet znanstvenih programa već sada se “vrti” na slobodnom softveru. Britta Wuelfing

izvor: http://www.linux-magazine.com


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*