Yann Tiersen: Neobičan koncert vrhunskog umjetnika

yann tiersen tvornicaProteklu subotu, 4. prosinca, zagrebačka Tvornica ugostila je fantastičnog Yanna Tiersena. Dugačak red na ulazu nekoliko minuta prije početka koncerta izgledao je kao jako dobar znak, no na kraju se, nažalost, ispostavilo da se čekala samo Amelie što nije nikom pogodovalo, a najmanje samim glazbenicima.
Berlinski duo Lonski & Clasen, pola je sata zagrijavao publiku gitarom i bubnjevima i tijekom njihove svirke podij pred pozornicom potpuno se ispunio. Već je u polusatnoj pauzi prije Tiersonovog nastupa bilo sasvim jasno da će Tvornica ipak biti dupkom puna.

U sklopu svoje turneje pod nazivom Dust Lane, Tiersen je predstavio nešto sasvim neočekivano za sve one koji su došli na romantičnu, opuštajuću večer. Zasvirao je nešto što bi se moglo svrstati pod indie, očekivajući da će se publika razbacati i uživati, no ona je samo stajala i gledala ga kao da je pao s Marsa. Dok su tribine divljale, bend je vidio samo smrznute ljude u prvim redovima, koji doslovce nisu ni mogli uživati u glazbi jer im je bas parao utrobu. Kasnije sam saznala da su korišteni krivi zvučnici, pa je postalo jasno zašto je u koncertu najviše uživala publika na tribinama.

Za vrijeme nastupa Tiersen je zasvirao, po običaju, na više instrumenata, a uvjerljivo je briljirao izvodeći Sur le Fil. Solo izvedba na violini oduševila je sve prisutne, ostavljajući originalnu izvedbu na klaviru u sjeni moćne violine.

Za kraj koncerta počastio je publiku s La Valse d’Amelie u “Doom Amelie” verziji, kako to sam glazbenik najbolje opisuje.

Na kraju koncerta na velikom broju lica se moglo vidjeti razočaranje koje je prouzročio za njih posve neočekivani repertoar, no bilo je i onih kojima je bilo fantastično i bez premca.
Svaka čast Tiersenu, jer se radi o zaista fantastičnom umjetniku, ali i poruka organizatorima ovakvih evenata da se, ubuduće, pobrinu kako bi i zvuk za sve bio isti i savršen. Sara al Hamad


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*