Zašto Twitter i Facebook neće spasiti Varšavsku, ali možda spasi jednu generaciju

Revolucija! Korisnici društvenih mreža Twitter i Facebook nemaju nijednu lijepu riječ za Tomislava Horvatinčića, vlasnika Hoto grupe koja u Varšavskoj ulici u Zagrebu nastavlja radove na garaži odnosno projektu “Cvjetni”.

Slaktivisti jedni! Čast iznimkama, ali većina tvita i ritvita, ali ne prosvjeduje. Dok neki tvitaju iz pritvora, drugi samo komentiraju na Facebook fan stranicama. Stvaraju li društvene mreže generaciju kojoj je vrhunac prosvjeda dugme za “like” i navijanje iza sigurnosti ekrana? Ne… Stvaraju nešto učinkovitije, zanimljivije… i opasnije!

Marcell javlja iz pritvora kako ih policajci pokušavaju uplašiti, dok Mrak pokazuje primjer žene kojoj je zabranjen pristup javnoj površini odnosno Varšavskoj ulici. Topssy objavljuje mnoštvo slika koje zorno oslikavaju što se događa…

Twitterov timeline je pun tvitova i ritvitova o stanju u Varšavskoj, iako većina nije tamo. Neki su uredu, neki kod kuće, neki poput vašeg urednika nisu ni u Zagrebu. Virtualno su rekli što misle, ali većina njih nije izašla na prosvjed. Prokleti slaktivisti, rekao bi Monty Phan, autor Newsdaya koji je 2001. iskoristio pojam slacktivism (slacker znači ljenčina, a activism aktivizam) za opisivanje onih koji potpisuju silne internetske peticije, pridružuju se Facebook grupama i objavljuju YouTube video sadržaje podrške… a ne prosvjeduju. Podržavaju, ali ne sudjeluju kad najviše treba. Stvara li Internet lijene budale koji samo znaju žalit?

VIŠE

preuzeto: netokracija.com

autor: Ivan Brezak Brkan


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*