Završio 4. FUSE festival

Drugi dan festivala igrano – eksperimentalnog filma FUSE – Film Under Severe Experiment uz natjecateljski program u kojem se moglo pogledati 18 kratkih filmova nakon dugo vremena je na Maloj sceni HD predstavio i odabrane videoradove prošlogodišnjeg /’fu:bar/ 2020., Glitch Art Festivala čiji su organizatori AKC Attack i Format C.

Uoči večernjeg festivalskog programa posjetitelji su vidjeli nastup kantautorice Vanje Gorički / Daisy Dives uz pratnju Dine Saurića. Kao vizualna kulisa prikazane su GIF animacije s ovogodišnje izložbe QR kodova pod nazivom GIF for FUSE, koju je pripremila F12 Platforma. Sve GIFove s izložbe moguće je pogledati i na linku https://festivalfuse.org/gifforfuse/

Navečer je posjetitelje dočekala projekcija animirano – eksperimentalnog filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”, redatelja Dalibora Barića, u kojemu su glas posudili: Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Ţeljka Veverec, Boris Bakal, Pavlica Brazzoduro Bajsić. Film je privukao publiku svojom vizualnom i glazbenom kreativnošću te potaknuo filmsku raspravu u opuštenom tonu nakon projekcije.

Filmska montažerka Iva Gavrilović, studentica Filmske i TV režije Sara Grgurić i snimatelj, filmaš i član Kinokluba Karlovac Marko Kekić, kao članovi selekcijske komisije imali su od 341 prijavljenog filma odabrali filmove koji su uvršteni u natjecateljski program.

U nedjelju 16. svibnja u 17 sati uslijedilo je zatvaranje festivala i dodjela ovogodišnjih nagrada. Na zatvaranju festivala proglašeni su dobitnici nagrada u čak pet kategorija, a žiri u tročlanom sastavu činili su: mlada filmska montažerka Sara Gregorić, producent Vedran Šuvar, član Kinokluba Zagreb i autor Manifesta amaterskog filma te Ilija Barišić, diplomirani kroatist i povjesničar, autor knjige “Filmska gramatika videoigara: modaliteti izlaganja novih medija”.

Čak tri filma dobila su posebno priznanje, a to su filmovi “The Unheard” autorice Valerie Vicente iz Meksika, “Korijeni” autora Stefana Tomića iz Srbije i “Fernweh” autora Loro Yent iz Argentine.
Nagradu za najbolju fotografiju dobio je film “as if nothing happened” Ma. Sophia Sibal s Filipina.
Nagradu za najbolju režiju osvojio je Tal Kronkop iz Izraela za film “Frida”.
Nagradu za najbolju montažu osvojio je film “El Triángulo del Fuego”, redatelja Carlosa Leóna iz Gvatemale.

Ovogodišnji Grand Prix otišao je u Kinu redatelju Haomin Pengu za film “Return to the Peach Blossom Wonderland”.

Osim nagrada stručnog žirija, proglašena je i nagrada publike za korejski film “Alchemical Botany” autora Onyou Oh.

FUSE festival organizira Kinoklub Karlovac u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zaklada “Kultura nova”.
Organizatori zahvaljuju svima koji su na bilo koji način podržali festival, a posebno volonterima te publici koja je posjetila festivalska događanja, Platformi F12 i udruzi Format C.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*