Zig-Zag punk rock

blood hound gang medvescakZig-zag Medvešćak je izgubio od Redbull Salzburga 5:1 u Plavom grotlu prepune ledene dvorane. Sat kasnije u punom zagrebačkom Boogaloo klubu nastupali su Bloodhound Gang. Kao predgrupa svirali su njemački Green Frog Feet.

Upravo je support band poveznica između hokeja i koncerta. Naime, Green Frog Feet još je jedan u nizu dokaza kako moderni nijemci (da ne kažemo od  četre’spete na ovamo) jedino žele postati amerikanci. Melodični MTV pop punk za prom-zabave iz američkih tinejdžerskih serija, po ničemu različit od valjda milijun sličnih bendova koji rade po Sjedinjenim državama i nadaju se gaži u jednom od post-američka pita filmova koji će ih lansirati na chartove televizijskih postaja sa spotovima. Treba samo pogoditi dobar rif ili, još bolje, ugoditi bogatom gay producentu. Za ove simpatične švabe postoji ipak mali problem – nisu u Americi. I još gore – nisu ni amerikanci. Ali what-da-hack, umrijet ćemo pokušavajući, misle, kao i milijuni njihovih amerikaniziranih sunarodnjaka.

Dobar dio publike na ovom koncertu zaražena je sličnim virusom, čini se. Zagrebački tinejdžeri ne žele puno brinuti, žele se dobro zabaviti, gledati Bam Margeru, Jackass, Dirty Sanchez i svaku drugu dobru zabavu koju im MTV baci pod nos. MTV kao eksponent industrije koja je brzo vidjela potencijal i preuzela underground pokrete poput punkrocka i skaterske kulture, ubacila ih u svoj ogromni kapitalistički stroj, prožvakala, filtrirala i izbacila kao lijepo zapakirane i abnormalno skupe proizvode s mi-smo-zločesti-i-ne-živimo-prema-pravilima mašnicom kojoj je prosječnom hrvatskom adolescentu teško odoljeti. Mi ne gledamo Red carpet i ne slušamo cajku, mi smo urbani, imamo Vans tenisice, ne skijamo, nego vozimo snowboard, nismo Spyder nego Burton, totalno smo otkačeni i boli nas neka stvar za sve! Skačemo na Bloodhound Gang i za ostalo nam se živo fućka! Muči nas kao i mlade nijemce samo to da nismo amerikanci.. ali i to se da riješiti.

Dok su djeca i mlađa braća i sestre veselo pjevali You and me baby we ain’t nothin’ but mammals. So let’s do it like they do on the Discovery Channel, mame, tate i starija braća (i sestre!) bodrili su Medvjede u borbi za polufinale. Gomila pravih fanova koji kuže pravo navijanje za svoj klub. Pije se pivica u VIP lounge zoni, ima se dres i maskota, atmosfera nabrijana, ali tolerantna. Prava američka. Dio navijača koji su bolje upoznati s tematikom atraktivne akcije pozdravlja skandiranjem – NHL, NHL!

Kad su se oko ponoći vratili doma u Špansko i mlađi braco i starija seka s dečkom, i njihovi tata i mama svi su bili jako zadovoljni. Jednu večer barem bili su neko drugi. Živjeli su kao da su kao i njihovi vršnjaci u Chicagu, New Yorku ili Pittsburgu. Ili Munchenu, Frankfurtu i Hamburgu.  Stari i mladi Hrvati koji drže do svoje urbanosti žele postati Amerikanci. Cajkaši i tompsonovci su druga suprotnost. Uff.. I want my MTV! vm


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*