Daniela Ratkajec u Kulturnoj stanici: Raixe Venete i Spavači

daniela ratkajec spleepers kunst station
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

27.6. 20:00 Trg bana Jelačića, Karlovac \\\
Kulturna stanica predstavit će video rad Daniele Ratkajec Spavači/sleepers (carousel/karusel/vrtuljak) i fotografski ciklus “Raixe Venete” (s venecijanskog: “Venecijanski korijeni”). Otvorenje izložbe je od 20:30 a projekcija u 21:15.

Spavači su video rad kojim se prikazuje jednu moguća vizija prostora snova koji kreiraju ljudi dok spavaju. Taj prostor nema organizirani slijed koji je moguće pratiti već nastaje nizom isprekidanih aktivnosti u kojima se vizije i detalji izmjenjuju ubrzano poput ritma karusela/vrtuljka. Ritam karusela povremeno bude prekinut krupnim planom spavača, što u prvi plan povlači atmosfere njihovih stanja.

Drugi rad, Raixe Venete, prikazuju osobno „putovanje“ drugačijom Venecijom. U odnos je stavljeno više elemenata; prošlo vrijeme koje je zaustavljeno odrazima – slučajnim scenama nastalim u nekom prostoru – trenuci drugih koje autorica dokumentira kao promatrač, subjekti i strukture mijena zatečeni u određenom prostoru i vremenu. Uvijek promjenjiv unutarnji krajolik te emocije izražene fotografskim fokusom, doveli su do stvaranja ciklusa na prostorima venecijanske lagune.

Daniela Ratkajec ( geertwachtelaer-danielaratkajec.com ) diplomirana je dizajnerica i grafičarka i iza sebe ima brojne samostalne i skupne izložbe. Osim u Zagrebu izlagala je u Rimu, Varaždinu, Rijeci, Firenci, Berlinu a ovo joj je prvo predstavljanje pred karlovačkom publikom.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*