Portman: The Man Who Carries A Light

Već nam duže vrijeme nije stigao na recenziranje glazbeni uradak domaćih stonera pa nas je razveselio mail iz stožera benda Portman povodom izlaska njihovog novog dugosvirača The Man Who Carries A Light.

Radi se o instrumentalnom triju koje bi se već po prvim zvucima prije moglo staviti u post / psychodelic dok se stoner riffovi provlače u pozadini. Iako se radi o potpuno različitim bendovima, atmosfera na prvo slušanje podsjeća na Y.O.B. Ball of Molten Lead, ali uz mnogo manje mračnjaštva i rokerskih izleta u post, pa čak na trenutke i math vode.
Slušajući drugu stvar, Ris, može se zaključiti da ekipa baš uživa u sviranju zajedno. Osobito za uho zapne trikovlje bubnjara dok se kroz gitarske dionice naslućuje kako članovi benda zacijelo rado slušaju velikane žanra, počevši od Mastodona i Karma to Burn do Toola i Isisa. Vjerojatno će tu ljubitelji post-rocka pronaći još usporedbi i paralela pa to neka nadopišu u komentarima.

Kako se ploča raspreda treća stvar, Roj, donosi jednu minijaturu koja valjda i treba dočaravati roj poljskih buba iz koje stvar završave popriličnim roštiljanjem.
Portman definitivno zahtjevaju određenu dozu strpljenja za slušanje, osobito ekipi koja ne sluša sličnu glazbu pa za preporuku uzeti album na preslušavanje za vrijeme vožnje. Šteta što album dolazi na početku jeseni jer mogu zamisliti kako bi bio savršen soundtrack za vožnju starom D1 kroz Liku pa preko Obrovca prema Šibeniku ili neku neobaveznu vožnu starim cestama po Istri. U svakom slučaju nedovoljno je mračno i preveselo za kontinentalne magluštine i sivilo pa se treba zadovoljiti svirkom ovog benda u obližnjem klubu uz čašu, dvije crnog vina i lagano druženje s ekipom nakon giga,

Sama produkcija je potpuno čista i jasna, gitare su (pre)čiste , bas baš tutnji odozdola i popunjava zvuk dok (jedina mala) zamjerka je na možda pretjerano live zvuk doboša.
U svakom slučaju preporuka za slušanje, suportiranje lokalne ekipe koja istražuje bespuća mogućnosti suvremenog rocknrolla i osluškivanje trendova. 7/10


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*