Trebamo li početi V-logati?

Vlog blog BLOGER: Danijel Šivinjski
Ovim postom pokušat ću odgovoriti na sljedeća pitanja: Što je VLog, zašto vlogati i koji servis koristiti…

Neprestano sam u ”gužvi”, a zapravo nemam posao. Možda mi sve to usporava ”Malware doctor” – jedan dosadni spy koji usporava moju vezu sa internetom i općenito kompjutorske procese i uporno želi da se registriram jer navodno pomaže u rješavanju problema koje imam upravo zbog tog ”Doctora”. Što je s vremenom i imamo li vremena pisati blog? Mnogima je zaista teško ostati aktualan i pisati redovito.

Što je vlog?

Vlog je kratica za vlogging ili vidblogging ili video blogging što u prijevodu znači bloganje putem videa. Nekima je možda to neuobičajeno, jer takvim blogera nema mnogo, no, u Inozemstvu mislim da uz mikroblogove zamjenjuje tradicionalni blog kakav sada čitate, upravo zbog sljedećeg.

Zašto vlogati?

Svjetski mediji (u što spadaju i blogovi) i trendovi se okreću bržim, usto kraćim informacijama poslanim s terena putem mobilnih tehnologija. Profitiraju i “rastu” oni koji su brži. U to je “upleteno” i video bloganje koje omogućava brže stvaranje sadržaja. Imate kameru pred kojom se dakako snalazite svojim ”brbljavim” sposobnostima, a uz to nemate vremena tipkati postove? Vloganje je rješenje za vas. Želite uspjeti? Morate nositi kameru kud kod krenuli i biti redoviti s novim klipovima. Svoje dosadašnje bloganje tekstom i slikama sada ste zamijenili video klipovima i time smanjili tipkajući provedeno vrijeme. Nije to toliko bajno – snimljeni materijal treba montirati i spremiti za objavu te uploadati na internet. No, ukoliko niste skloni post produkciji (ili neznate montirati) onda je video bloganje daleko brže – snimite i objavite. Zašto vlogati? Pokazati se javnosti kroz zvuk i pokret (hmm… teško je biti anoniman), dati si više truda i stvaralačke mašte (što se svakako može i “običnim” bloganjem – ali na drugačiji način) za manje vremena, a ne samo kroz tekst i fotke (… što zvuči kao skrivanje).

Koji servis izabrati?

YouTube — mega popularno središte video klipova koje je proslavilo mnoge. Nudi uređivanje profila, od boja do pozadine i neograničen upload.

Vimeo — uz vrlo atraktivan interfejs nudi 500MB upload-a i 1 HD video na tjedan. Ukoliko se odlučite za PRO account (59.95 $ godišnje) dobivate 5GB upload-a i neograničen broj HD klipova na tjedan, dakako bolju kvalitetu, prilagođavanje playera i privatnosti te interfejs bez reklama.

blip.tv — koriste ga ijustine i EPIC FU zašto nebiste i vi? Osobno mi se jako sviđa njihov player, unutar kojeg možete dodati svoje ime i link na vaš web.

Viddler — servis sličnog playera kao i blip, ali s opcijom komentiranja unutar video klipa. Koristi ga Gary Vaynerchuk za svoj WineLibraryTV

Svi nude svašta, a na vama je da odlučite koji će vam najbolje služiti. Planirate li se ozbiljnije baviti vloganjem preporučavam da koristite vlastitu domenu (po mogućnosti .tv – ne i nužno) i krenete u stvaranje svog brenda.  Jer poput, meni najdražeg primjera, ijustine možete učiniti mnogo i postati popularni – samo budite posebni na svoj način. Možda sebi budete izgledali čudno (što se tiče zvuka pogotovo), važno da vas publika prihvati upravo takve.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*