Bandić zatvara Mediku?!

medikaPopularnom Autonomnom kulturnom centru Medika u Zagrebu prijeti zatvaranje zbog iznenadne odluke Grada da najamninu prostora povisi za 300 posto!

AKC Medika otvorena je prije četiri godine da bi ponudila “drugačiji” tip provođenja slobodnoga vremena od uobičajenog u komercijalnim mjestima za izlaske.
Gradske vlasti poslovično su nenaklonjene ikakvoj vrsti “alternativnog” ili urbanog načina zabave dok, s druge strane, klubovi s narodnom glazbom nesmetano rade.
Slične probleme kao što ima danas ekipa iz Medike već je prošlo i vodstvo kluba Močvara o čemu smo pisali i u PLANet magazinu.
AKC Medika je nastao nakon što su članovi udruge Attack skvotrali tvornicu u Pierottijevoj ulici te je vlastitim radom prenamjenili u jedan od najznačajnijih objekata na hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni.

Od samog početka Medika i sami voditelji bili su pod pritiskom lokalnih vlasti unatoč velikom broju organiziranih koncerata, partija, izložbi, projekcija i ostalih kulturnih sadržaja.

Medičari organiziraju stoga na Cvjetnom trgu prosvjedni program u subotu, 19. svibnja, a potom i program u Medici na čak tri floora.

Očito je nekom zapela za oko atraktivna lokacija u centru Zagreba gdje se okupljaju “oni drugačiji” pa umjesto ognja i mača kreće administrativnim metodama i pritiscima da se prostor zatvori. Ovakva praksa nije samo opasna po Zagreb već se kao model vrlo lako može preslikati generalno na cijelu državu jer je svima jasno da su nezavisni kulturni centri i jedan od glavnih generatora novih društvenih inicijativa što vladajućim strukturama, bez obzira na stranačke boje, nikako ne odgovara.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*