Dimensions festival report – prvi dio, The Moat

Dimensions festival 2012.Prvi Dimensions festival održan u i oko tvrđave Punta Christo u Štinjanu kraj Pule s pravom je bio “must be” događaj za sve fanove “pomaknute” elektroničke glazbe s naglaskom na modernu techno i tech-house glazbu sa svim njenim derivatima. Festival je pohodila i ekipa PLANetmagazina.

Početak festivala za naše malo društvo bio je u znaku Moat-a. The Moat je jedan od stageeva koji zrači posebnom vibrom i odzvanja jednim od boljih sound sistema na festivalu. Izduženi floor oko kojega su obavijene visoke zidine s nekoliko delay linija zvučnika omogućava svugdje fenomenalan doživljaj cijelog spektra muzike. No kako ništa nismo željeli prepustiti slučaju odlučili smo da je ispred stagea najbolje, što po pitanju ljudi, što po pitanju rasvjete i doživljaja kolosalnog vertikalno orijentiranog video zida.
Kako smo malo kasnili s našim dolaskom (i u zadnji čas pokupili narukvice za press) promašili smo Scubu i tako došli na njegovu zadnju stvar, Prodigyev “Out of space”. Nama koji smo delikatni s etiketama kao što je underground i slično, u startu je nakostriješila obrve, iako radi svojih lyricsa ima potencijala kao “himna” festivala, no taj osjećaj glazbe koja je nekako osobnija i uvjetno rečeno isključivija vratio je Shackleton. Iako mu je set bio prerijetko u low endu, s dugim melodičnim beatless dijelovima uživali smo u tribal bubnjevima, dubini glazbe i polomljenim tech ritmovima.

Doduše, nismo ni znali što će nas čekati nakon dolaska Surgeona, koji je po našem mišljenju, ali i po doživljajima na flooru postavio letvicu visoko i obilježio večer do samog kraja. Za razliku od Shackletona, low end je pulsirao od 1:30 sati kad je počeo sa svirkom, pa do 5 i sitno kada smo odlazili na zasluženi odmor. Vjerojatno konstantno nabijanje nekima ni nije pretjerano napeto, ali ovakvo “čišćenje” pulsirajućim zidom sirovih techno kickova nama je bilo više nego potrebno.

No ezoteriju na stranu, vratimo se ostatku festivala, ili barem onome što smo mogli vidjeti kada smo s Moat-a izašli po cugu ili do wc-a. Ono što se može reći za jedan veliki festival je zadovoljeno. Iako je bio prvi dan, sve je naizgled funkcioniralo, ljudi su bezbrižno cirkulirali, cuga se dobivala brzo, nije bilo gužve kod toaleta, a eventualno se moglo dulje čekati za ulaz neke od floorova. Sve u svemu, mehanizam festivala radi i iz našeg iskustva ne možemo naći neku veću zamjerku. Čak i “strašenja” s raskalašenim strancima su ispala neutemeljena, a štoviše nauživali smo se pogledima na mlade posjetiteljice u zanimljivim modnim kombinacijama.

Povratkom na floor prepustili smo se čišćenju naših energetskih polja pod dirigentskom palicom birminghamskog Surgeona. Moramo priznati da su svi regularni i neregularni fanovi bili zadovoljni selekcijom jer tu je (kao i obično) bilo svega. Od industrijskih zvukova Aphex Twina i British Murder Boys, preko Surgeonovih hitova kao što su Badger Bite i RADIANCE, nekoliko acidom nabijenih traka pa sve do novog vala UK techna koji zasigurno predvode Blawan, Midland i bliska im ekipa. Sve to u kirurški preciznim miksevima i fantastičnim osjećajem za stvaranjem onih specijalnih “trenutaka” koji potvrđuju ogromno dj iskustvo.

Nakon njega nastupio je Sigha, čija produkcija se također može ubrojati među nove i mlade techno producente, iako nije tako kratko na sceni. Set koji je odvrtio bio je ravan s puno groova, ali s onom dozom repetitivnosti za višednevna ostajanja na flooru. Nažalost premalo je stvari koje možemo identificirati jer puno toga ne iskače van okvira, samo možemo dodati da je Sigha odradio dostojan nastavak na Surgeonov set i najbolje pripremio floor na ono što slijedi.

Blawan je po mnogima unio dašak svježine u techno unazad par godina. Njegov set nije majstorsko djelo preciznog miksanja i slaganja layera od tri ili više stvari, već onako kako smo to slušali pred desetak i više godina. Dva decka, genijalna selekcija i neka čista vibra koja se šalje prema publici. Mogli smo čuti starih hitova iz cca 2000. godine i njegove trademark stvari od kojih je sigurno najaktualnija “Why They Hide Their Bodies Under My Garage“. Trenutak kada je cijelim floorom odzvanjalo euforično ponavljanje tih stihova zasigurno je highlight večeri.
U nekoliko puta što smo izlazili van Moat-a mogu istaknuti fantastičan (tvrđi) house set Kyle Hall-a oko 4 ujutro. Osim toga,  za oko nam je posebno zapao Mungos floor dok ostale, na žalost nismo, nismo uspjeli popratiti.
Nakon savršene večeri morao sam prvim jutarnjim autobusom nazad za kontinent, dok je kolegica nastavila total coverage ovog divnog festivala, tako da uskoro očekujte i drugi dio reporta uz želju i da ćemo se i sljedeće godine na Dimensions festivalu ovako dobro osjećati. D.Š.

GALERIJA DIEMSIONS FESTIVAL 2012.Dimensions festival 2012.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*