DOA: stari hardcore punk majstori nastupili u Pauku

14.04.2009.Pauk, Zagreb
Kako su D.O.A. zadnji koncert u Zagrebu održali davne 1990.godine vijest o ponovnom dolasku ovih hardcore veterana u Hrvatsku izmamila je osmijeh na lica starih pankera, ali i mlađe ekipe koja je u svoje početke slušanja panka uvrstila i njihov široki repertoar.

D.O.A. su velikani koji sviraju svoju glazbu već tridesetak godina. U tom periodu dogodilo se nekoliko muzičkih smjerova, od grungea do nu-metala, no oni su uvijek nastavili raditi «po svome». U početku sirovom hardcoreu s vremenom su dodali rockerskiji prizvuk te tako postali omiljeni među starim panksima a i tvrdokornim rockerima. Karakteristični su njihovi iznimno angažirani tekstovi, te zbog toga i ne čudi suradnja s velikanima poput Jello Biafre, Henry Rollinsa, Ministry. Zanimljiva je stvar da njihov album Hardcore ’81. mnogi smatraju kao inspiraciju nove vrste glazbe koja je tada nastajala a kasnije postala svima omiljeni hardcore.

Koncert su otvorili su Samoborci Deafness By Noise, vrlo uvježbani hardkoraši koji su česti gosti većim bendovima koji dolaze u naše krajeve. Nakon njih na stage se penju također dugovječni KUD Idijoti, koji su odsvirali dio svog bogatog repertoara po sistemu jedan hit – tri (relativno) nepoznate stvari. Mnoge je to začudilo, s obzirom da su Idijoti poznati kao izvrsni zabavljači koji uglavnom sviraju isključivo hitove. No ipak, «stare pizde», kako se sami nazivaju, još jednom su pokazali da im nije vrijeme za penziju, makar je Tustino padanje sa stejdža izgledalo ozbiljnije danas nego prije dvadesetak godina.

Nakon predgrupa na stage se penju D.O.A. i na prvu dokazuju da i nakon trideset godina svirke imaju još mnogo toga za pokazati. Brzo i energično, hit za hitom, Shithead i D.O.A. su otprašili gig bez ikakvih zamjerki osim jačine zvuka, zbog kojeg su se ljudi danima žalili na zujanje u ušima. Koncert je ukratko bio odličan, posebno update legendarne stvari Fucked Up Ronnie, gdje je Reagana ovaj put zamijenio, doduše, već bivši, američki predsjednik George W. Bush. Od D.O.A. svakako očekujemo još albuma i hitova, a tko još nije preslušao najnoviji album Northern Avenger iz 2008., preporučujemo da obavezno nabavi. Tea Čondrić


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*