FaceBook i MySpace pod kontolom “Velikog brata”

FaceBook, MySpace, big brother, kontrolaPoruke, prijateljstva i komentari ostvareni putem društvenih servisa poput Facebooka ili MySpacea kontrolirati će se i naknadno bilježiti u velikoj špijunskog bazi podataka u sklopu novog antiterorističkog plana, najavile su britanske vlasti.
Ova informacija potkrijepljena je izjavom kako je kontrola kontakta presudna za borbu protiv terorizma i organizirano kriminala.

Najava je izazvala veliku pobunu udruga za ljudska prava koji su moguće kontroliranje prometa na društvenim servisima prozvali ’neopisivim napadom na privatnost’, prenosi Daily Mail.

“Vlasti vrše pritisak razmjenu podataka i uništavaju privatnost informacije. Za početak, njihov plan stvaranja modernog programa za nadzor potpuno je nemoguć i postaje sve nerealniji svakim novim prijedlogom vlasti“, izjavio je Michael Parker, glasnogovornik građanske udruge NO2ID koja se bori protiv udara na ljudske slobode i privatnost.

Ideja da se prate svi telefonski pozivi, tekstovi i elektronička pošta svih ljudi u Velikoj Britaniji, ističe Parker, neopisiv je napad na građane.

Društveni servisi privukli su pažnju sigurnosnih službi jer nisu zaštićeni pravilima o praćenju terorističke aktivnosti u e-pošti te na internetu koje su donešene u Bruxellesu nakon napada na London 2005. godine.

Novim bi zakonom tvrtke koje vode društvene servise morale čuvati sve detalje svojih korisnika te zapise komunikacije koja se provodi na njihovim stranicama. Ukoliko zakon ’prođe’ vlasti će nadgledati oko 37 milijuna Britanaca.

Protivnici prijedloga ističu da je plan nadgledanja telefona i računala vrlo skupa investicija. Također dodaju da je zabrinjavajuće kako će motriti društvene stranice koje imaju vrlo osjetljive detalje poput seksualne orijentacije ili religijskog opredjeljenja.

Facebook je novi sigurnosni plan opisao kao ’pretjeranu mjeru’ te moli vlasti da razmisle o njegovom uvođenjnu.

“Vlada po pitanju nacionalne sigurnosti ima svako pravo činiti sve što je u njenoj moći kako bi se borila protiv kriminala“, izjavio je britanski ministar unutarnjih poslova Vernon Coaker.

Njegova je izjava kasnije malo pojašnjena.

Vlasti nemaju nikakvog interesa za sadržaj društvenih servisa, no kominikacija je napredovala i moramo promijeniti zakon kako bi se sigurnosne mogle i dalje boriti protiv terorizma. Nećemo provjeravati sadržajke pošte ili poruka“, zaključila je glasnogovornica britanskog ministarstva unutarnjih poslova, piše Jutarnji list.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*