Stižu kumovi industrijskog metala, Fear Factory

Fear Factory i Devin Townsend u Zagrebu 01.12. Tvornica, Zagreb
Vrućoj metalskoj jeseni u Zagrebu pridružuju se i Fear Factory pojačani nekadašnjim “Streppin Young Lad” Devin Townsendom.

Kalifornijski “industrijalci” dolaze u okviru THE EPIC INDUSTRIALIST TOUR, na kojoj im se pridružuju kanadski umjetnik DEVIN TOWNSEND.

FEAR FACTORY (fearfactory.com)

‘Kumove’ industrial-death metala, kalifornijski bend FEAR FACTORY 1989. su pod imenom Ulceration osnovali gitarist Dino Cazares i bubnjar Raymond Herrera, a kasnije su im se pridružili pjevač Burton C. Bell i basist Dave Gibney. Od 1990. djeluju pod sadašnjim imenom. Već 1991. objavljuju demo snimke koje je čuo Max Cavalera i preporučio ih izdavaču Sepulture Roadrunner Recordsu, s kojim Fear Factory potpisuje ugovor. Debitantski album „Soul of A New Machine“ objavljen je 1992., a 1995.„Demanufacture“ koji je po mnogima najbolji album ovog benda. Album je važan i zbog jedinstvenog spoja thrash metala dopunjenog glazbenom koncepcijom, sampleovima.

Tri godine kasnije izlazi „Obsolete“, prvi konceptualni album, koji se uz dodatak progresivnih i alternativnih metal elemenata približio komercijalnijem soundu, pa je bio (i ostao) najprodavaniji album benda.
Digimortal“ je objavljen 2001., no nije upisao uspjeh kao prethodni, što je bio razlog nesuglasica unutar benda, a u konačnici i raspuštanja nakon što je u ožujku 2002. otišao Bell.
Krajem 2002. Olde Wolbers i Herrera, a nešto kasnije i Bell ponovno se okupljaju, no Cazares je zbog sukoba s Bellom odbio nastaviti.
Na „Archetype“ iz 2004. bend po prvi puta napušta tematiku ‘vječne’ borbe čovjeka protiv stroja. Umjesto toga bend se usmjerio na angažirane teme kao što su ratovi, religije, korporacije, socijalne teme. Ovaj, kao niti idući album „Transgression“ (2005). ipak nisu dobro prihvaćeni kod publike i kritike. Uskoro slijedi i (privremeni) razlaz.

Nakon poirenja Bella i Cazaresa u travnju 2009. ekipa počinje raditi na novom projektu. Taj projekt bio je u stvari ‘novi’, treći Fear Factory, a povratnički album „Mechanize“, na kojem su kombinirali sve stilove s kojim a su tijekom godina se bavili, izlazi u veljači 2010..
Novi album Fear Factorya „The Industrialist“ najavljen je kao fuzija, ‘hibridno’ izdanje industriala, death, groovea, thrasha, alternativnog metala sa sci-fi utjecajima.. Što izlazi iz njihove “tvornice straha” provjerite 1.prosinca u Boogaloou.

DEVIN TOWNSEND (www.hevydevy.com) je kanadski multi-instrumentalist, producent, kompozitor.
U svojoj dvadesetak godina dugoj karijeri, bilo sa Strapping Young Lad (što mu je prvo bio pseudonim), sa solo projektima, Devin Townsend Bandom, Devin Townsend Projectom, Ziltoid ‘alter-egom’ snimio je devetnaest studijskih albuma s iznimno šarolikim stilskim izražavanjem. Ima tu classic, hard, progressive i punk-rocka, heavy, industrial, thrash, progressive, groove i death metala, ambijentale, elektronike, popa, new-agea, no svima, koliko god da znaju biti eksperimentalni, ponekad i teško dokučivi, zajednička je karakteristika da su iznimno zreli i kompaktni.

I dok se u devedesetima, usprkos vrlo dobrim izdanjima, tipa nastupnih albuma sa Strapping Young Lad ili „Ocean Machine: Biomech“ (1997) nije uspio do kraja nametnuti, prijelom milenija bio je i prijelom u njegovoj karijeri. „Physicist“ (2000) i „Terria“ (2001) skrenuli su veliku pozornost na njega i ohrabren tom činjenicom, a zahvaljujući i urođenoj hiperproduktivnosti, počeo je snimati albume različitih stilova kao na tekućoj vrpci. Ponovno je ‘oživio’ Strapping Young Lad i snimio tri odlična albuma, „Strapping Young Lad“ (2003), „Alien“ (2005) i „The New Black“ (2006). Paraleno sa izdanjima SYL-a, radio je i sa Devin Townsend Bandom i snima nekoliko utjecajnih albuma različitih stilskih usmjerenja, „Accelerated Evolution“ (2003), „Devlab“ (2004), „Synchestra“ i „The Hummer“ (oba 2006), a onda raspušta oba benda i objavljuje solo album „Ziltoid the Omniscient“. Nakon toga glazbu malo ostavlja po strani i više se bavi produkcijom.

Nesumnjivu genijalnost dokazuje posljednje tri godine, kada sa The Devin Townsend Projectom radi četiri serijska, ali stilski potpuno različita izdanja. Rock album „Ki“ i ‘komercijalni heavy’ „Addicted“ izašli su 2009., a true metal izdanje „Deconstruction“ i new-age „Ghost“, u kojima je ponovno pokazao svu raskoš svog talenta, 2011. godine. Ta su se izdanja našla na Box setu “By A Thread – Live in London 2011”, koji se sastoji od četiri DVD-a i pet CD-a sa nastupa snimljenih u studenom 2011. u Londonu.

Devin Townsend Project – Ghost

 

Cijene ulaznica, kao i podaci o pretprodajnim mjestima i početku prodaje bit će objavljene uskoro.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*