Hermetika 2010.

HermetikaHermetika je zaista okupila najrazličitije sastave, većinom iz Karlovca, a manje iz županije. Šteta što su većini uzor bendovi koji kolopletom pop-rock hitova zabavljaju goste lokalnih kafića tako da nove snage manje razvijaju vlastiti stil idući ziheraški na provjerene songove.

To je i najveća mana lokalne, nazovi, glazbene scene, jer mladi bendovi očito ne odlaze, bar ne u većem broju van lokalnih okvira i željni instant popularnosti rade ono što i njihovi stariji uzori. Pri tom zaboravljaju da “stariji bendovi” to rade zbog novčane naknade koju dobivaju, te da su odavno prestali razmišljati o autorskom radu, bar štose tiče gažerskih sastava u kojima sviraju.
Izgleda kako se od prve večeri može tako izdvojiti jedino Humanofon koji ima nekog smisla.
Druga večer započela je više kao chill out zona za navijače razočarane razultatom na netom završenoj tekmi.
Ovdje se situacija počela tek komplicirati izlaskom izvrsnih Maelstrom koji prže opasni death na tragu floridskih čarobnjaka prema kojima je cijeli pravac i dobio ime. Pozdrav Chucku Schuldineru gdje god bio, zacijelo ti titra brk zadovoljni kad čuješ kako se 2010. na dalekom Balkanu još uvijek krka dobar techno-death.
Downcast Art potvrđuju zašto su česti gosti različitih događanja gdje se štuje skandinavski epic-metal s opernim vokalima. OK, Iva nije operna diva, ali ok izgleda i zvuči na stejđu. Ugodno iznenađenje.
Hi Society na njihovom myspaceu zvuče podosta smiješno, moram priznati, ali ovako uživo su zanimljiviji. Nedostaje im koncerata “u nogama” no na hip-hop bend sa “živim” bendom već dugo vremena nedostaje Karlovcu pa ću neozbiljne tekstove zanemariti. Dečki, pustite gangstere, pištolje i limuzine i okrenite se sredini i iživotu gdje se nalazite, ima više nego dosta stvari koje vas mogu inspirirati. Dovoljno je otvoriti samo neki od lokalnih portala ili FB kanala.
Made in Taiwan su na samom početku nastupa imali određenih tehničkih problema, ponajprije sa zvukom bas gitare koja je “prdila” kroz razglas, te vokalima koji su ostali postavljeni za hiphopere. Glazbeno to sve zvuči kao da Offspring žele svirati “Alice in Chains granđ stajl”. Hm, užasno ili ne, ali dečki bar krljaju svoje stvari i kreću se u nekom pravcu. Na tom pravcu su, doduše s dvadeset godišnjom pauzom, i PSD koji su se posljenjih mjeseci žestoko uzjogunili i sviraju gotovo svaki vikend. Iako im ovo nije baš najbolji nastup, bolje se snalaze i zvuče u malim klubićima, poput nedavne matineje u KiK-u, tu su se predstavili u nekom garage-street-punk izričaju. Nekoliko stvari već zvuče kao potencijalni lokalni hitovi.
Sve u svemu i nje bilo tako grozno kao što su se mnogi pribojavali i prognozirali, organizatore (i posjetitelje) poslužilo je lijepo vrijeme, a posebna pohvala Banijancima na besplatnom “bolognesu” za ljute navijače. •


27 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*