HND protiv zatvorske kazne blogeru Damiru Fintiću

Povodom izricanja kazne zatvora vukovarskom blogeru reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo. Podsjećamo Damiru Fintiću dosuđena je dvadesetodnevna zatvorska kazne zbog kaznenog djela klevete protiv časti i ugleda. Sud je presudio jer Fintić nije u roku platio novčanu kaznu 3.000 kuna.

HND nadaleje u pripćenju upozorava kako je Fintić možda jedini bloger u Europi koji će morati u zatvor zbog klevete te kako će to sigurno narušiti sliku o slobodi izražavanja u Hrvatskoj u uvjetima kad internetska komunikacija nije uopće regulirana zakonima.

“Fintić osobno ničim nije uvrijedio obitelj bivšeg vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Vladimira Štengla koja je protiv njega pokrenula čak šest tužbi, pa obročno danas od njega naplaćuje 50.000 kuna, potražujući još 200.000 kuna u nezavršenim parnicama. Damir Fintić je pokretač web stranice vukovarac.net. na kojem je bilo nemoderiranih, a vrijednosno negativnih komentara o članovima cijenjene obitelji Vladimira Štengla, pa su oni onda zbog toga digli ukupno više desetaka tužbi protiv blogera, medija i novinara, što kaznenih, a što parničnih, potražujući nešto više od 700.000 kuna, ” stoji u priopćenju HND-a.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*