INmusic festival 2011.

Mastodon Ovogodišnji INmusic festival na Jarunskom jezeru donio je pregršt više manje znanih sastava od kojih izdvajamo nastupe Mastodon, Grinderman, Gentleman i Buraka Som Sistema.

INmusic 1.dan, 21. lipnja

Na Otok mladosti stigli smo pred sam kraj Partibrejkersa no koliko se moglo čuti zvučali su i bolje nego što se očekivalo od Caneta i društva u 2011. godini.

Na hidden stageu su se upravo namještali sve popularniji Goribor. Kao da su ispali “brejkerskima” iz prikolice, bar što se vokala tiče koji ljubi neki canepartibrejkers/damiravdić rocknroll stajl podebljan ritam mašinom  . Nije to loše, ali nije za raspoloženje kakvo se očekuje na festivalu ovog tipa. Sigurno se snalaze na stageu, a njihov mračni zvuk ima definitivno svojih navijača. Goribor završavaju svoj nastup indie hitom Uzalud se budiš pa publika lagano odlazi do glavnog floora gdje na super dizajniranom stageu svoj show izvode Arcade Fire. Mada se po mnogima radi o, navodno, najuzbudljivijem bendu trenutno Arcade toliko “pune jaja” da je bolja zabava bila uz Gentlemana. Ovaj njemački reggae dub majstor pokazao se kao najveće otkriće prve festivalske večeri. Navodno je frajer u Njemačkoj velik i sve je malo tooo mainstream ali koga briga, ne radi se o nastupu na Skavilleu. Super zvuk i još bolje prateće vokalistice. Bass groova i šteta što je već kraj.
Na glavnom stageu predvidljivi Jamiroquai. Počinje lagano u plesnom ritmu i uskoro je od glavne arene napravio diskoteku.
Izgleda kako je ove večeri i glavna zabava bila na World Music stageu gdje sljedeći nastupaju portugalski Buraka Som Sistema. Radi se o još jednom sastavu koji je “kod kuće” velik dok se kod nas slabo za njih zna, bar izuzev uže žanrovske publike. Buraka prži opasne afro-portugalske ritmove, sve jako semplirano, pa tako koriste i dijelove hitova Guns n Roses ili čak Rythm is a dancer 2Unlimited. Eto, ovo je rasplesaniji floor čak i od susjednog gdje se trudi stari Jay Kay kojem je na konačnoj Deeper Underground malo i zakašljucao razglas što s onim silnim kilovatima nije najugodnije. Na koncu mu je na bisu zaškripao i glas pa je na odlasku stigao tek zaželjeti ugodne ljetne praznike.

Inmusic 2.dan, 22. lipnja

Drugi dan ekipa se počela okupljati negdje tijekom nastupa Dubioze Kolektiv. Bome su napredovali, od ranog nastupa na trećem stageu prošle godine do main floora. Navijače u svakom slučaju imaju, radi se o kombinaciji jumperske ska glazbe križane s narodnjacima uz RATM revolution fore. Apsolutno ništa naročito, čak bi se moglo reći kako se radi o rebelijanskoj mjuzi za ekipu koja bi najradije đuskala na cajke ali se boji narušiti svoju sliku urbanog kauboja u Cheguevara majici.
No danas nije ekipa ovdje stigla zbog Dubioze već moćnog MAstodona koji se u Zagrebu pojavljuje ipak s godinu dana zakašnjenja. c c c …
Što reći za šampione prog-metala. Glasno, brzo, opasno i ljuto. Toliko jako da se na početku njihova nastupa jedva raspoznavalo o čemu se radi, kao da su se i bend i tonac trudili pokazati kako su baš oni glavni teškaši na sceni. Kako je nastup tekao tako se i sound posložio. Za razliku od ranijih nastupa čini se da su i dečki naučili pjevati pa krasne Crack the Skye arije sve više liče na originale s vinila. To je to, Mastodon su highlight ovogodišnjeg INmusica. Zbog njih je ciljano i stiglo masu ekipe koju inače izvođači s ovog festivala i ne zanimaju.
na žalost, Mastodon su se preklapali s starim hip-hop zvijezdama Cypress Hill. Koliko se moglo čuti Cypresse je također umorilo vrijeme i nisu više nabrijani kao pred 15-20 godina. Svejedno, masa se nabila pred stage očito zadovoljna prikazanim a ekipa gore završava hitom RockSupastar.
I dok se na glavnom stageu sve spremalo za Grindermana, na hiddenu nakon Mastodona dolaze Overflow. Koliko god bili usvirani, nabrijani i “ozbiljni” za domaće prilike, prema netom završenim rasturačima iz Atlante zvuče kao skuter prema bombarderu B-29. Pod hitno trebaju stage natrpati velikim pojačalima i razmisliti o uvođenju drugog gitariste.
Grinderman ima i velika pojačala i dobre tonce, ali ima i Nick Cavea. Poznaje li publika Caveov novi opus ili ne? Najvjerojatnije ne, ali Cave je i više nego dovoljan magnet za svekolike mase pravih i wanna be rock znalaca da izazove histeriju u prvim redovima.
Svirka Grindermana je poprilično bučna i kaotična, baš kako i treba da “velikom festivalu za široku publiku” da ipak dozu ozbiljnosti, ekskluzive i “kužerice”.
Što se same posjećenosti tiče, izgleda kako je ovogodišnji INmusic iznenadio i same organizatore jer se, osobito druge večeri, poprilično teško probijalo kroz šarenu gomilu.
Ponovilo se i iduće godine uz još novih iznenađenja koja se preklapaju s velikim imenima rocknrolla.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*