Intervju: Josip Stupić, strip-čarobnjak iz Ozlja

 strip ozaljNaša suradnica Barbara Ravbar razgovarala je s mladim ozaljskim strip crtačem Josipom Stupićem koji je pažnju javnosti privukao strip-albumom Čarobnjak iz Ozlja

Kada je počela tvoja ljubav prema strpiovima? Koji je bio prvi strip koji si pročitao?
Prvi strip koji sam pročitao bio je „Zagor“ u 3. razredu osnovne škole. Tada sam shvatio da je svijet stripa jedan jako lijep svijet u kojem možeš iskusiti razne pustolovine. Tada je počela moja ljubav prema stripovima i traje sve do danas.

Pišeš li sam svoje priče ili ilustriraš tuđe?
Pišem sam svoje priče. Uvijek sam volio izmišljati priče, pustolovine, događaje i situacije. Sad sam prvi puta uspio jednu od tih priča utjeloviti u neko djelo.

Kako si naučio crtati stripove?
Išao sam na radionice stripa u Zagrebu, u Studentski centar i polazio sam je pola godine. Tamo sam naučio osnove koje su potrebne za izradu stripa, a to su na primjer skiciranje, razrada glavnog djela i kasnije tzv. tuširanje, što znači da se ta skica podebljava sa tušem ili flomasterom. Naravno, uz to sam mnogo promatrao rad drugih crtača i tako učio.

Koliko vremena treba za izradu strip-priče?
Izradu stripa možemo usporediti sa filmom ili knjigom. Prvo se treba smisliti priča i koncept, potom se trebaju osmisliti likovi. Nakon tih osnova, priča se dalje razrađuje u detalje kroz scenarij. Nakon izrade scenarija slijedi crtanje stripa. Vremenski je potrebno otprilike sat vremena po stranici, ali to ovisi o priči i brojnosti detalja.

Od kud crpiš inspiraciju za svoj rad? Možeš li se sjetiti neke anegdote?
Da, naravno da su stvarne osobe i događaji inspiracija za moje stripove. Trenutno radim drugi nastavak svojeg stripa „Čarobnjak iz Ozlja“ i u njemu je jedan događaj za koji mi je kao prezložak poslužila priča mojeg ujaka. U priči su moj djed i njegov brat putovali kući, vozili su drva iz šume i na putu ih je zaustavila jedna stara žena za koju se pričalo da je vještica. Ona je zablokirala kola kako se oni ne bi mogli vratiti doma. Ta anegdota poslužila mi je kao predložak u drugom djelu stripa. U prvom djelu sam upotrijebio upotrijebio znanje o izradi žičare, jer smo o tome učili na fakultetu.

Neke od tvojih radova Karlovčani su mogli vidjeti na sajmu udruga…
Ove godine na Sajmu udruga uz ostale stripove bio je izložen i moj strip „Čarobnjak iz Ozlja“ kojeg su sugrađani mogli i kupiti. Na izložbi koja će se održati 8. studenog u ozaljskom Starom gradu biti će izloženi likovni radovi i fotografije građana grada Ozlja gdje će se naći i moj strip.

Zašto baš „Čarobnjak iz Ozlja“?
„Čarobnjak iz Ozlja“ prvi je strip koji sam izradio. Ozalj je grad iz kojeg dolazim i svatko tko dođe u Ozalj može vidjeti lijepi stari dvorac i bogate šumske pejzaže. Smatram da grad ima posebnu ljepotu i mistiku, te sam odlučio u taj ozaljski ambijent ubaciti jednog čarobnjaka jer mislim da bi se odlično uklopio. @


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*