Kmetovi na maloj Sceni okupili pankerske snage

punk, hardcore, karlovac, hrvatski, dom, koncertJučerašnju večer u Karlovcu obilježio je pankerski koncert u nekadašnjem klubu Mala Scena na kojem su nastupili Me As Well, Trea Viit, PSD, Tahijevi Kmetovi i Carl Hunter.

Na Sceni su svoj prvi demo nakon tridesetak godina od prve probe predstavili veterani lokalnog proto-punka, Tahijevi Kmetovi. Kmetovi su se okupili još davne 1979. godine i idućih godina održali tek nekoliko svirki. Bend je bio gotovo zaboravljen da bi se ponovno okupio 2008. kad je nastupio u Sportskoj na manifestaciji 30. godina punka u Karlovcu.
Ideja o povremenim svirkama im se očito dopala pa bend nastavlja s probama, a nedavno je izbacio i prvi demo.
Kao support tu su bili mladi “suborci” Me as Well koji već imaju solidan broj svirki iza sebe što se vidi i načinom na koji izvode svoj performance na stageu.
Trea Viit su grind/crust projekt članova Carl Hunter s Crnim kao pojačanjem na vokalu. Večeras, unatoč izazvanoj propisnoj buci, nije bila njihova večer, ponajviše zbog lošeg ozvučenja koje nije podržavalo ovakav saund.
Prije Svega Disciplina su, kao i Kmetovi, bend iz ranih osamdesetih koji je ponovno počeo sa svirkama tek prije koju godinu i od tad nanizao dosta svirki u karlovcu i okolici. Kao što se već i pisalo na ovim stranicama, PSD puno bolje funkcioniraju u okružju malih oronulih klubova nego velikim festivalskim stejđevima gdje su također nastupali. Šlag na torti bila je završna stvar kad je stejđ bio premali da primi sve koji su se željeli pridružiti u izvedbi lokalnog hita Više nikada, koji je nedavno predstavljen i video spotom.
Tahijevi kmetovi imali su prilično nezahvalnu ulogu nakon Discipline predstaviti novi materijal karlovačkoj publici. Dio benda je također muku mučio i s prehladom, ali i nedostatnim razglasom pa se Andreja na trenutke jedva čula a kamoli razumjela. Nije baš jasno u kojem pravcu “plovi” ovaj brod. Ovo je definitivno laganije od ostalih bendova ove večeri, na granici s domaćim pop-punkom 80-ih. Valjda će im demo prvijenac pokazati sve nedostatke i mogućnosti koje su pred njima. Ako iz svega izvuku poantu odlično, no ako i ne, vjerojatno će sve zapamtiti kao odličnu zabavu u godinama kad se njihovi vršnjaci već spremaju za unuke i ranovečernju tursku sapunicu.
Večer zatvaraju dugovječni Carl Hunter kojima ovo i nije bio najbolji nastup u karijeri. Šteta (i iznenađenje) da su puno bolji support iz publike imali od strane veće grupe zagrebačkih navijača nego od domaćih Gademza. Razlog tome najvjerojatnije leži i u previranjima kroz koja prolazi kako karlovaćki prvoligaš, tako i navijačka mu skupina.
Ne treba više niti spominjati kako je Scena opet opravdala svoj status bez obzira kako neprimjereno izgledala u onoj plavoj boji, s rupama po stropu, neadekvatnim razglasom i blještavom rasvjetom. Nekoliko generacija karlovačkih alternativaca koji su promarširali te večeri prostoroom trošnog Hrvatskog doma potvrda su kako u Karlovcu još uvijek ima publike koju zanima što imaju za reći domaće pankerske snage.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*