Pula film festival 2012.: Od Shakespeareovog Koriolana do Pisma ćaći

Pula film festival 2012.Ovogodišnji, 59. Pula film festival privukao je u Istru mnogobrojne posjetioce i filmofile.

Nakon svečanog otvaranja 21. srpnja, kojemu sy prisustvovali i predsjednik Ivo Josipović i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, Nacionalni je program započeo. Već par dana nakon otvorenja postavljen je svjetski rekord. Naime, pod redateljskom palicom Joze Paljetka snimljen je prvi hrvatski dugometražni 3D film naslovljen Slučajni prolaznik. S kutom vidljivosti od 60° pokrivena je sva površina auditorija u pulskoj Areni, što je činilo gotovo šest tisuća ljudi. Valjda napomenuti da je za tu priliku korišten najsvjetliji projektor na svijetu prema Guinnesovoj knjizi rekorda.

Kino Valli i ovoga je puta dokazalo svoju korisnost i u potpunosti opravdalo investiciju u njega uloženu: udobna sjedala, veliko i pregledno platno, te normalne cijene pića i grickalica. Ne čudi da je kino bilo puno tijekom projekcije filma Koriolan redatelja i protagonista filma Ralpha Fiennesa, koji je i sam posjetio festival. Odlična kombinacija šekspirijanskih dijaloga i suvremenog ratovanja puškama, praćenje govora na LCD ekranima, ali zadržavanje antičke časti i plemenitosti. U jednu ruku – genijalno, u drugu – zbunjujuće. Sve u svemu, film koji će se svidjeti povjesničarima, zaljubljenicima u književnost, anglistima, filmofilima pa i laicima.
Nakon filmskih projekcija zabava seli u 100-ak metara udaljen Circolo gdje su tijekom festivalskih dana nastupali Elemental, Jinx, Nola.

Nagrada ide…

Donosimo vam kratak pregled dodjeljenih nagrada, opsežan popis možete naći na službenoj stranici festivala
Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se za režiju Damiru Čučiću za film Pismo Ćaći.

Posebna Zlatna Arena za tehnološku inovaciju dodjeljuje se Jozi Patljaku, producentu filma Slučajni prolaznik za pionirsko uvođenje 3D tehnologije u hrvatsku kinematografiju.

Zlatna Arena za glazbu dodjeljuje se Stanku Kovačiću, Damiru Martinoviću i Ivanki Mazurkijević za film Sonja i bik redatelja Vlatke Vorkapić.

Zlatnu Arenu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Mate Gulin za ulogu oca u filmu Pismo Ćaći redatelja Damira Čučića.

Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu otišla je Reneu Bitorajcu za ulogu dr. Danka Babića u filmu Ljudožder vegetarijanac redatelja Branka Schmidta.

Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Olgi Pakalović za ulogu Safije u filmu Halimin put redatelja Arsena A. Ostojića.

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu zasluženo je dobila iskusna Ana Karić za ulogu Helene u filmu Noćni brodovi redatelja Igora Mirkovića.

Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Vlatki Vorkapić za film Sonja i bik.

Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Branku Schmidtu za film Ljudožder vegetarijanac.

Velika Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se Veri Robić-Škarica, producentici filma Pismo Ćaći redatelja Damira Čučića.

Halimin put osvojio je nagradu publike s prosječnom ocjenom od čak 4,86!

Najavljeno je nekoliko naslova za iduće festivalsko izdanje: spomenimo Dana Okija, Filipa Šovagovića, Tomislava Mršića, Bobu Jeličića, Vinka Brešana, Lukasa Nolu uz naslove Obrana i zaštita, Oproštaj, Šuti i još neke.
60. Pula film festival zasigurno ne smijete propustiti. Vidimo se iduće godine u Puli!

Matea Lacmanović

Umjesto komentara…

Na pulski filmski festival može doći svatko, bitno je da se uživa u sedmoj umjetnosti ili u afterpartyjima nakon projekcija. Nije bitno imate li oko vrata T-Comovu rozu traku na kojoj je akreditacija/legitimacija, ili se tek vraćate s kupanja i želite zaviriti na veliko platno.
Nepotrebnog glamura nema, atmosfera je opuštena i humana, nitko vas neće ružno gledati dođete li u japankama, niti će vam tko što reći na to. Napominjem, to ne znači da festival nije „na nivou“, već da je zadržao svoj karakter i primarnu namjenu – širiti ljubav prema filmu i promovirati domaće (ne)afirmirane stvaraoce filma. Jedina nezgodna situacija bila je gužva, konkretno na Elementalovom koncertu. Circolo ne može primiti toliki broj ljudi koji je bio zainteresiran i čekao u redu za besplatan koncert. Ipak, Arena je bila zauzeta i prevelika je, a ostali prostori na kojima se odvijao Festival bili su isti ili manji od Circola. Uzmemo li u obzir da je u ovoj državi potrebna tisući i jedna dozvola i brdo papirologije, ne može se organizatorima ovo uzeti za zlo.

Pula film festival 2012.FOTO GALERIJA


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*