LAIBACHKUNSTEDERFUGE u Tvornici

LAIBACH KUNSTDERFUGE Tvornica zagrebLaibach su u Tvornici održali hrvatsku premijeru posljednjeg materijala Kunst der Fuge. U djelomično proširenoj postavi Laibach su izveli cijeli album, začinjenim novim vizualizacijama. Audio vizualni spektakl “s posebnim Laibach dodirom” ipak je djelomično razočarao, ponajviše zbog samog prostora u kojem se koncert održao.

Iako se radilo o jednom od najočekivanijih koncerata sezone publika je djelovala poprilično nezdovoljno i zbunjeno. Tvornica, okićena treš božićnom rasvjetom ipak se pokazala kao ne baš najbolji izbor za izvedbu ovog programa.

LAIBACHKUNSTEDERFUGE odličan je album kad sami garite autoputom, ali izvrsno funkcionira i u live izvedbi s zanimljivim vizualizacijama novog tima koji predvode dvije mlade video dizajnerice. Zahtjevnom djelu Laibahovci su prristupili s očekivanom preciznošću tako da je djelo u konačnici ispalo zaista impresivno. kao u ostalom i J.S. Bach, ali i sam Laibach.

S druge strane u Tvornicu je došlo izgleda i mnogo publike koja nije bila pripremljena na ono što će vidjeti, a radilo se o koncertu klasične glazbe odsviranom na elektroničkim instrumentima. Šuškanje, mrmljanje, stalni odlasci na toalet ili na “šank po novu rundu cuge” uvelike su pridonijeli nemogućnosti potpune koncentracije i uživanja u djelu, da se ne priča o koncentraciji dima od cigareta kao na zabavi gdje se uznojeni studenti “zabavljaju” uz Azru, Pušenje i Divlje Jagode. Na žalost, u razgovoru s organizatorima doznali smo da nisu imali izbora staviti cijeli event u neku od kazališnih dvorana koje bi već same po sebi doprinijele “pristojnijem” ponašanju.

Kako god, ovom prilikom nakon dugo vrmena imali smo priliku vidjeti Janija Novaka na staejđu u društvu prokušane ekipe koja nastupa i u Volk programu. Koncert je u stvari vjerna replika posljednjeg CD-a tako da se o samom glazbenom dijelu niti ne treba trošiti riječi. Laibach su na stejđu potpuno koncentrirani nad svojim instrumentarijem gdje ima svega od Aplle laptopa, KORG sintesajzera, klavijatura i električnih bubnjeva. Mada sam mogao čuti kako su sve ovo mogli odraditi i na play-back statirajući nad opremom čisto sumnjam da bi se nakon svih ovih godina usudili igrati na taj način.

Novak nam je po završetku koncerta kratko prokomentirao nezadovoljstvo dijela publike: – Laibach bi bili razočarenje kad nebi nekog razočarali. Publika se mora naviknuti i naučiti slušati “stišane” koncerte.

……….

Početkom svibnja diskografska kuća Dallas Records ekskluzivno je objavila novi album grupe LAIBACH imena LAIBACHKUNSTEDERFUGE koji sadrži preradu znamenitog djela »Die Kunst der Fuge« (»Umjetnost fuge«) Johanna Sebastiana Bacha. Glavnina ovog izuzetnog materijala nastala je još 2006. kad je Laibach pozvan u Njemačku da u okviru festivala Bachfest izvede svoju interpretaciju nekog njegovog djela.

U Leipzigu, gdje je Bach živio od 1723. do smrti 1750., svake godine se održava festival u cijelosti posvećen ovom velikanu barokne glazbe. Upravo u Leipzigu nastala je »Umjetnost fuge« jedno od najzagonetnijih djela u glazbenoj povijesti. Originalno Bach je nije napisao za neki specifičan instrument, ali se najčešće izvodi na orguljama ili u interpretaciji komornih orkestara. S obzirom da se djelo bilo nedovršeno, a i nije se znalo po kojem redu se trebalo svirati u cjelosti su je počeli izvoditi tek u 20. stoljeću kad ju je do kraja sistematizirao Wolfgang Graeser.

Laibach su kao svoje sredstvo interpretacije »Umjetnosti fuge« uzeli računala i software. Nastalo je nevjerojatno glazbeno remek djelo koje u duhu Wendy Carlos i njemačke glazbene avangarde ’70-tih predstavlja Bacha kao svojevrsnog začetnika elektronske glazbe.

LAIBACHKUNSTEDERFUGE
Tvornica 29.11.2008.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*