Grajndanje u Močvari

rotten soundNastup finsko-američkih grind core bandova Rotten Sound, Magrudergrind i Exumed u Močvari prošao je neočekivano nezamijećeno od šire publike.

Razlog tome sigurno je očita namjera organizatora turneje da kao headlinere stavi kalifornijske metal-grajndere Exumed dok je  većina publike, očito došla zbog finskih techno/grind junaka Rotten Sound . Finci su se malo po malo ubacili u prvu ligu super teškaša, odmah iza nenadmašenih Napalm Death. Dok Shane i drugovi nemaju prave konkurencije očekuju se nova velika imena u ovom ne tako popularnom, ali zato ni malo nezanimljivom pravcu. Tu negdje su, vjerovali ili ne, i puležansko Bolesno Grinje koje, na žalost, premalo svira po okolnim festivalima, te ponovno reoformljeni Patareni.
Kako god bilo, grind core ima fanova, ali zato i (pre)malo velikih bendova novijeg datuma nastanka.

Jedno od zanimljivijih imena, bili su u Močvari prisutni Magrudergrind koji su unatoč mladosti pokazali zavidnu dozu snage na stageu. Trojac s tek jednom gitarom, bez basa, proizvodi sasvim zadovoljavajuću dozu buke i agresije. Iako bi se reklo na prvi pogled da će ova grupa izvesti neku varijantu koledž-punka ili uvjetno straight edge set Magruderi kreću o-pa-sno. Grmljavina jedne gitare može u pravim rukama biti zaista uvjerljiva. Kratak i jasan nastup i jako dobra ocjena malog-velikog sastava.

Rotten Sound su, zbog svega gore navedenog jedno od najvećih otkrića proteklih nekoliko godina u grind stratosferi, opravdano su bili pravi headliner i mamac za ne preveliku publiku koja je ipak došla iz svih krajeva Hrvatske (i Srbije). Iako su fanovi nezadovoljni posljednjim uradkom, na koncertu se moglo vidjeti puno poznatih faca sa sličnih okupljanja u Zagrebu i šire koji su (još jednom) došli provjeriti kako Rotten zvuče uživo. A zvuče zanimljivo… Nije to onaj wall-of-sound koji isporučuju Napalmi, ali je zanimljivo i vrijedno. Ne štedeći ni sebe niti instrumente ultraprecizno seciranje (mora se naglasiti na finski način) trajalo je tijekom cijelog nastupa. Tehnički uigrano, pa čak i za ovaj stil neuobičajeno, je vidjeti kako gitarističke dionice doslovno prati bas gitara. Ovakav način sviranja već je uobičajen kod Mastodona i sličnih bendova ali u grajndu se rijetko viđa. U brutalan nordijski a la Entombed zvuk znaju ubaciti i wah, a bolje uho može tu prepoznati podosta death-rock finti. Uglavnom, vrlo dobra ocjena Fincima za prukazano. Svemu tome i više nego fer cijene na prebogatom distro-štandu.

Treći bend, koji su bili i headlineri, iskusni su kalifornijski Exumed. Iskusni po godinama i stažu na sceni, ali ovo ovdje je od početka bilo pomalo smiješno. Već sam 80’s heavy metal 8 image, nastup, vitlanje kosama uz tanak zvuk i veliki Rotten Sound banner pokazao je tko je ovdje glavna zvijezda i zbog koga je publika došla. “To ti je tako, ne mogu metalci svirati grind”, imao sam prilike čuti od kolege. Roten Sound, pa čak i Magruderi isporučuju više zvuka od ovog benda unatoč dvije gitare i duploj bateriji bubnjeva. Da su kojim slučajem na zagrebački gig pozvali Grinje posjeta bi zasigurno bila bolja. O zabavi ne treba niti govoriti. Ovako je Grind Over Europe u cijelosti malo podbacio. Sorry dečki, mjesto vam je na metalskim festivalima, a grind ostavite korašima.

Rotten Sound 05.03.2012.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*