Dubioza na MTV Monvi Rock Summer

dubioza kolektiv monvi 2011U rovinjskom zabavnom centru Monvi početkom srpnja nastupilo je nekoliko bendova s ciljem pružanja publici najboljeg iz zemalja bivše Jugoslavije.

Tu su kao uvertira bili Hladno Pivo, srpski Van Gogh i bosanskohercegovački bend Dubioza Kolektiv. U teoriji odlična ideja da se tijekom ljetnjih mjeseci rovinjska ponuda obogati s nekoliko, trenuno, istaknutijih imena balkanske mainstream scene u praksi nije naišla na zadovoljavajući interes publike. Naime, na kocertu Van Gogha, koji su po prvi puta nastupili u Monviju, čiji je album povodom 25. godišnjice još svjež, nije bilo više od 300-tinjak ljudi. Poražavajuća brojka nameće pitanje ima li taj bend publiku u Rovinju i Istri, je li ulaznica bila preskupa (50/60kn), je li ljudima dosadio Monvi kao ambijent ili je u pitanju općepoznata pasivnost Rovinjaca. Iako je koncert zbog kiše održan u renoviranom prostoru Gallery , bio je advekatan za malobrojnu publiku koja se zabavljala i pokazala bendu da postoje fanovi koji znaju pjesme „od a do ž“.
Tjedan dana poslije, treći put u Monviju, nastupila je Dubioza Kolektiv koja je ovom prilikom donijela neka osvježenja. Nakon odlaska Orhana Masla iz benda, njegovo je mjesto popunio Mario Sevarac na saksofonu, poznatiji iz srpskog benda Rich Bitch. Uz promociju novog albuma „Wild,Wild East“ koji se mogao kupiti na koncertu za samo 80kn, Dubioza je tijekom koncerta dijelila publici pakete velikih rizli i papirića za motanje filtera.
Dubioza je još jednom kroz neprekidnu komunikaciju s publikom dokazala kako je, unatoč rastućoj slavi, čvrsto na zemlji.
Nakon koncerta Almir Hasanbegbović, jednog od dva vokala Dubioze, komentirao je novi album, novog člana benda: – Mario je nedavno uletio sa saksofonom jer smo već imali dosta sempliranog saksofona u zadnjim materijalima, tako da je super što to sad imamo i live. Dobro se uklopio u ekipu što je i najbitnije, super funkcionira i drago nam je što smo sad prava formacija. Za sad je samo live pošto smo već snimili album za Koolrrow Records koji izlazi u rujnu, ali vjerujem da će sudjelovati na novim snimkama.

Koliko imate svirki godišnje i kakav je osjećaj putovati iz mjesta u mjesto?
– Kad dođem kući, netko me mora provozati da zaspem, naviknuo sam. Nekako uđeš u taj tempo zato što radiš ono što voliš, prosječno imamo 100 koncerata godišnje što je veliki uspjeh za bend s Balkana koji ima ovakvu glazbu.

Novi album vam je na engleskom jeziku, ali ima puno istočnjačkih ritmova i neuobičajenih instrumenata. Odakle vam takve kombinacije?
– Djelujemo na dva tržišta; Balkanu i istočnoj Europi i “Zapadu”. Pokušavamo prići tim ljudima s onim što mi imamo na Balkanu, a to je naš folkor, kojeg doziramo da ne bude iritantan, ali da pobudi u tebi taj balkanski duh. Ovaj je album tekstualno zanimljiv. Puno putujemo, razgovaramo s ljudima, razmjenjujemo iskustva i vidi se da je na zapadu desno krilo također sve jače, što dokazuje incident u Norveškoj. Danas se ne zna koja je lijeva, koja desna strana, ali ljudi trebaju procijeniti tko bi mogao uraditi nešto dobro ili loše za njih, to je poruka ovog albuma. Album ćemo pokušati što više prezentirati u Europi, naravno i ovdje. Snimljen je i spot koji je dosta iznenađujući, pa bih želio da ostane tajna do same premijere. Matea Lacmanović


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*