Ratos de Porao proslavili Uskrs

močvara sonny vincentNa sam Uskrs u Močvri su nastupili poznati brazilski teškaši Ratos de Porao. Koncert je pratila stručnjakinja za hardcore pitanja, Tea Čondrić.

RATOS DE PORÃO (Brazil)
True (Samobor)
Krlja (Samobor/Bregana)

24. travnja 2011. Močvara, Zagreb

Formirani davne 1980., Hrvatsku su zadnji put posjetili 2004. godine te su 2011. došli na sam Uskrs u Močvaru začiniti blagdane revnim vjernicima. Riječ je, dakako, o Ratos De Porao, jednom od rijetkih bendova koji je i dan-danas stalno na turneji čak i nakon 30 godina postojanja benda. Ovaj put u Močvaru su došli promovirati svoje novo split izdanje sa španjolskim bendom Looking For An Answer i DVD koji je izašao krajem 2010.

Kao support ovim brazilskim velikanima nastupili su bendovi Krlja i True. Krlja je otvorila koncert, te su u nekih pola sata odsvirali svoj odličan repertoar, te uz već poznate hitove s albuma “Grind World Order” zasvirali i neke nove stvari te tako najavili da je i novi album na pomolu.
Nakon Krlje stejdž su okupirali True, već respektabilan bend u regionalnim grind metal vodama. Specifičnost ovog benda je tamburica koja bendu daje osobit i prepoznatljiv zvuk, zbog čega su vrlo cijenjeni i izvan granica naše domovine (iznimno vrijedna spomena je i turneja po Meksiku, čime se ne može pohvaliti baš mnogo “malih” bendova s ovih prostora). True imaju aktualan album “Still Life” koji je izašao prošle godine na Geenger Records, podlabelu Moonlee Recordsa, koji smo već predstavili na PLANetmagazin.net.
True trenutno snimaju novi materijal i nedavno su izdali 7″ vinil. Odlično su odsvirali svoj repertoar i izvrsno najavili glavne zvijezde “močvarnog Uskrsa”, Ratos De Porao.

Ratos De Porao, kako je već navedeno, su nastali prije 30 godina u Sao Paulu gdje su bili dio scene zajedno s ostalim poznatim bendovima poput Olho Seco, Cólera, Lobotomia… 1983. godine izdaju svoj album “Crucificados Pelo Sistema” koji je prvi hardcore album ikad snimljen u Južnoj Americi te postaje pravi hardcore punk klasik. U svojoj bogatoj karijeri snimili su desetak albuma “Sistemados Pelo Crucifa“, “Anarkophobia“, “Descanse em Paz”…) i odsvirali nebrojeno mnogo koncerata. Bend je tijekom godina bio na par različitih labela, od kojih se posebno mogu izdvojiti Alternative Tentacles i Roadrunner Records. Također je mijenjao i zvuk, ali sve je ostalo unutar nekih granica hardcore punka u kombinaciji s novim žanrovima (metal, crossover i sl.). Zbog svog specifičnog zvuka ovaj bend ima i vrlo šaroliku publiku, jer teško da ćete na istom koncertu zateći i krastere, i pankere pa i zagrižene metalce.
U nekih sat vremena koliko je trajao koncert, Ratos De Porao napravili su solidan presjek svoje bogate karijere uz hitove poput Crucificados Pelo Sistema, Pedofilia Santa, Terror Declarado… a čak su odsvirali i obradu, “Commando” od Ramonesa. Koncert je protekao “ljuto i nabrijano” i bez “praznog hoda”, a vokal Joao Gordo je i dalje impozantna pojava na stageu iako mnogi stariji fanovi tvrde da je sad upola manji nego što je bio nekad.

Relativno niska cijena ulaznice i sljedeći ponovno neradan dan privuklo je poprilično ljudi u Močvaru. Koncert se može itekako nazvati uspjelim a ova tri odlična benda upriličila su izvrsnu zabavu.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*