Muke po studentici 6: 10 neophodnih predmeta za svakog studenta!

foto natječaj povodom Međunarodnog dana mladihOvotjedna kolumna Muke po studentici donosi pregled 10 predmeta bez kojih bi život svakog studenta bio kompliciraniji i teži. Krenimo!

1. Laptop (internet)

Nama to nije samo računalo s kojim se spajamo na internet, nama je to život! Pisanje seminara, čitanje literature i e-knjiga, naručivanje koječega preko interneta, redovito praćenje nekoliko internetskih stranica, vijesti, filmovi, serije, glazba, video razgovori (Skype), podsjetnici i aplikacije kao što je kalkulator stvari su za što studenti koriste svoje računalo. Nemojte nam dirati laptope! Ozbiljno.

2. Iksica

Identifikacijska kartica studenta služi nam kao legitimacija i dokaz o našem statusu studenta. Bez iksice ne možete ostvarivati većinu studentskih popusta, pristupiti nekim ispitima, izvaditi si detaljnije potvrde o statusu i sl. Druga bitna stvar jest prehrana. Za studente koji nisu iz grada u kojem studiraju MZOŠ mjesečno uplaćuje preko 700 „kuna“. To nisu kune kojima vi možete kupiti bilo šta, već virtualna novčana jedinica s kojom ostvarujete popust u objektima studentske prehrane i time iskorištavate subvenciju države. Otprilike ¾ vam se skida od tog virtualnog dijela, a razliku od ¼ nadoplaćujete sami. Primjerice, u riječkoj menzi Index za 7,32kn možete dobiti 10 ćevapčića u lepinji, pomfrit s kečapom ili majonezom, salatu od kupusa i 0,5l mineralne vode. Studenti čije je prebivalište u gradu studiranja mjesečno dobiju oko 250 „kuna“. Informacije o trenutnom stanju na iksici kožete provjeriti na http://www.cap.srce.hr/

3. Tjestenina

Bilo da je riječ o tjestenini iliti pašti, njokima, raviolima, pljukancima ili tortelinima, proizvodi od tjestenine vrlo su popularni u kuhinji prosječnog studenta. Zašto? Zato što je potrebno zagrijati vodu, malo ju posoliti, staviti malčice ulja i istresti sadržaj u to kad prokuha. E voila! Za umak uvijek možete improvizirati.

4. Toster

Ujutro nemate volje (ni vremena jer do zadnje sekunde grlite krevet) za doručak? Tost! Navečer nemate volje za večeru? Nekoliko tosteva! Jeftino, brzo, ukusno. Ako vam je dojadio isti okus, pokušajte kupiti drugu vrstu salame, sira, dodati malo kečapa unutra ili, moje tajno oružje – origano. Prstohvat origana stavite u tost prije tostiranja, te ga normalno istostirajte.

5. Mp3

Moram priznati da se mp3 uređaji za reprodukciju više ne koriste puno, već su mobiteli preuzeli njihovu zadaću. Najbolji način da nam skrate put do faksa, pauzu između predavanja, vožnju gradskim prijevozom ili vožnju do doma (vlak, autobus). U zadnjih nekoliko godina to nas je i udaljilo. Prije ste mogli i upoznati nekoga u vlaku, pročitati štogod, a sada se svi zatvorimo u svoj glazbeni svijet i ne registriramo što se događa oko nas.

6. USB

Prenesi, odnesi na printanje, obriši, opet stavi, posudi, vrati, očisti. Ne postoji student bez USB uređaja. Velika olakšica, nema više snimanja po CD-ima, DVD-ima i sličnim medijima.

7. Mjesečna karta za javni prijevoz

Ovo vrijedi za većinu studenata koji nemaju automobil ili nemaju prebivalište u gradu u kojem studiraju. Mjesečna karta (pokaz) u Rijeci košta oko 55 kuna ako donesete potvrdu o boravištu u Rijeci. Dnevna karta je 20 kuna, pa sad vi računajte što vam se više isplati. Redovi za kartu su veliki, ali jednom mjesečno možete to izdržati; obavezno ponesite slušalice i mp3 player.

8. Skripte

Svatko od nas je barem u jednom trenutku svog obrazovanja držao debelu knjižurinu u rukama i pomislio „Oh hell no!“. Hvala starijim studentima koji pomažu nama mlađima i šalju materijale za učenje i skripte. Zašto bi neke stvari pisale na 150 stranica kad mogu na 20?! Da vas čujem: „ŽIVJELE SKRIPTE!“

9. Kartice za ostvarivanje popuste

Osim iksice, postoji još nekoliko popusta koje možete „ubost“. Cinestar tako nudi studentsku karticu s kojom skupljate bodove i ostvarujete popuste pri budućim kupnjama kino ulaznica, hrane i pića. Riječku studentsku udrugu (RSU) sam u prijašnjem članku spomenula; za godišnju članarinu od 50kn, ostvarujete popuste u vožnji taksijem, restoranima, diskotekama, kozmetičkim i frizerskim salonima, trgovinama odjećom i obućom i sl. Lanci supermarketa i trgovina poput DM-a i Konzuma također nude kartice za sve građane, stoga studenti i ovdje ostvaruju svoje popuste. U današnjim se vremenima mora misliti na svaku kunu.

10. Dobar krevet

Popodnevni spavanac nešto je što veliki broj nas prakticira. Nakon napornog predavanja, tulumarenja do jutarnjih sati ili šetnje po gradu, naš krevet nam nudi utočište i bijeg od stvarnosti, stresa i obaveza koje nas čekaju. Mirišljava posteljina (kako kome), mekan jastuk, možda koja plišana igračka (u mom slučaju to je Slonić) čine našu bazu.

Čitamo se idući tjedan, vaša Matea.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*