Novi val okupacija i generalni štrajk

Grčka- Novi val okupacija i generalni štrajkNakon jačanja državne represije i prijetnji, Grčkom se proširio val okupacija fakulteta, a sve skupa je uvod u za danas najavljeni generalni štrajk, kojem su prethodili prosvjedi stočara i zaposlenih u tekstilnoj industriji. Razina društvenog sukoba i tenzija je sve veća.

Nakon pokušaja da se prekine okupacija rektorata u Solunu u svim većim grčkim gradovima zauzeti su uredi administracije kao podrška solunskoj okupaciji. Rektor je u Solunu, a uz podršku konzervativne vlade, pokušao organizirati prosvjede profesora protiv okupacije, no na tim prosvjedima se nitko nije pojavio, a umjesto toga je došla podrška okupacijama i borbi za socijalna prava čistača i čistačica.

U odmjeravanju snaga i pokušajima ukidanja autonomije sveučilišta, rektor, ali i Vlada plasiraju informaciju kako je okupacijom zapravo narušena autonomija, što bi trebalo dozvoliti policiji ulazak na područje fakulteta, no do toga ipak nije došlo.

Uz sve to, vlada je odlučila izvršiti snažan pritisak na skvotove i okupacije time što je zaprijetila vlasnicima zgrada i to kaznenim progonom zato jer nisu deložirali skvotere. Zapravo je riječ o političkim prostorima koji su trn u oku grčke vlasti, na koje sada vrši pritisak zbog dugotrajnog socijalnog sukoba i nove situacije u kojoj su radnici na ulicama, a istovremeno se odigrao niz napada na banke i urede državnih dužnosnika.

Sprema se generalni štrajk

Grčka će se još jednom naći paralizirana generalnim štrajkom, kojem su prethodile spomenute okupacije, ali i prosvjedi zaposlenih u tekstilnoj industriji i stočara, koji su već jučer blokirali ulice u Ateni, a tekstilni radnici još od ponedjeljka kampiraju ispred ministarstva gospodarstva.

Također, nakon što su stočari nakratko okupirali ministarstvo poljoprivrede i okružili ministra poljoprivrede koji se nalazio u svom vozilu, policija je nasilno intervenirala kako bi propustili vozilo.

Tenzije pred generalni štrajk su sve veće.
izvor: zaMIRzine


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*