Osnovana nacionalna Mreža društveno-kulturnih centara (DKC-HR)

Na osnivačkoj Skupštini održanoj 28. svibnja 2020. godine u Zagrebu osnovana je nacionalna Mreža društveno-kulturnih centara (skraćeno: DKC-HR). Mreža je osnovana na inicijativu saveza udruga, platformi i udruga koji zagovaraju uspostavu institucionalnog okvira za društveno-kulturne centre, su-upravljaju postojećim društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj po načelu sudioničkog upravljanja i razvijaju modele civilno-javnih partnerstava u kulturi.

Osnivanje formalne nacionalne mreže nastavlja se na višegodišnje procese razvoja društveno-kulturnih centara u desetak gradova diljem zemlje i polazi iz potrebe za njihovim jačanjem, zajedničkim nastupanjem prema poboljšanju zakonodavnog okvira za dkc-e te povećanjem vidljivosti modela civilno-javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja u javnosti.
Sukladno utvrđenim ciljevima osnivača, Mreža će zagovarati javnu politiku za održivu infrastrukturu društveno-kulturnih djelatnosti temeljenu na sudioničkom upravljanju i civilno-javnom partnerstvu, reprezentirati postojeće društveno kulturne centre prema donositeljima odluka na nacionalnoj i lokalnim razinama te pružati podršku postojećim centrima i lokalnim inicijativama kroz prijenos znanja i iskustava.

Osnivači su Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Forum udruga nezavisne kulture – FUNK (Koprivnica), Platforma Doma mladih Split (Split), Platforma Hvar (Hvar), Savez udruga KAoperativa (Karlovac), Savez udruga Klubtura (Zagreb), Savez udruga Molekula (Rijeka), Savez udruga Operacija Grad (Zagreb), te Savez udruga Rojca (Pula).

Na osnivačkoj Skupštini usvojen je Statut Mreže i proveden je izbor za članove tijela Mreže. Za predsjednicu odabrana je Mirela Travar iz Saveza udruga Operacija Grad, a u Upravni odbor odabrani su Antonia Kuzmanić iz Platforme Doma mladih, Luka Rodela iz Saveza udruga Molekula, Denis Mikšić iz Saveza udruga KAoperativa i Teodor Celakoski iz Saveza udruga Klubtura.

Nakon procesa formalne registracije udruge, na osnivačkoj Skupštini definirani su sljedeći koraci Mreže koji uključuju provedbu operativnog i strateškog planiranja, širenje na nove inicijative, platforme i organizacije u Hrvatskoj te jačanje vidljivosti Mreže.

Aktivnosti uspostave formalne mreže društveno-kulturnih centara u RH dio je projekta DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara koji provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom
udruga Rojca. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*