Završio 60. Pula film festival

Završeno je ovogodišnje, 60. izdanje Pula film festivala. Kao i svake godine, projekcije stranih i domaćih filmova odvijale su se na nekoliko lokacija, od kojih je najatraktivnija definitivno bila Arena.

U sveukupno 15 festivalskih dana na 19 lokacija, bilo je prikazano preko 100 filmova koje je gledalo preko 70,000 gledalaca.

Domaći film kojeg smo pogledali bio je Svećenikova djeca. Iako je još prije dospio u kino dvorane, bio je prikazan u amfiteatru. Vinko Brešan, redatelj i sin popularnog hrvatskog književnika Ive Brešana (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja), dao je nade za hrvatski film. Teme koje će uvijek nasmijati poput crkve, nacionalnosti, dalmatinskog naglaska pokazale su se kao odlična kombinacija za hrvatsku publiku. Tako smo dobili odgovor na veliko pitanje koje se veže za hrvatski film – znaju li glumci glumiti ili je scenarij uvijek loš? Odgovor leži u scenaristima. Scenarist Svećenikove djece je Mate Matišić, višenagrađivani profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i naš poznati dramaturg.

Od stranih smo filmova napola pogledali novog Supermana, Čovjek od čelika. Razlog zašto smo ga napola pogledali je taj što je projekcija filma kasnila 15-ak minuta, pa je tako film koji traje gotovo dva i pol sata počeo u 23:30. Uz to, 3D projekcija filma zahtjevala je naprezanje očiju pa je pojedincima (uključujući vašim novinarima!) bilo potrebno svakih deset minuta skidati naočale i odmoriti oči.

A nagrade? Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

Zlatna Arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodjeljuje se producentici Jeleni Mitrović za film Krugovi redatelja Srdana Golubovića.

Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Srdanu Goluboviću za film Krugovi redatelja Srdana Golubovića. .

Zlatna Arena za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Leonu Lučevu za ulogu Harisa u filmu Krugovi redatelja Srdana Golubovića.

Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Bogdanu Dikliću za ulogu Slavka u filmu Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića.

Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Nadi Đurevskoj za ulogu Milene u filmu Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića.

Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Bobi Jelčiću za film Obrana i Zaštita.

Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Bobi Jelčiću za film Obrana i zaštita.

Velika Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se Zdenki Gold producentici filma Obrana i Zaštita redatelja Bobe Jelčića.

Cjelokupni popis nagrađienih pogledajte na službenoj stranici Festivala. http://pulafilmfestival.hr/nagrade-60-festivala-igranog-filma-u-puli/


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*