Radionice Novokulturnog kurikuluma na Gazi

Novokulturni kurikulumU Centru za mlade Na Gazi kreću radionice Novokulturnog kurikuluma. Radionice će se održavati subotom od 17-19(19.30) sati, a prvi termin je 5. studenog.

Dok kraja godine u planu je održavanje sedam radionica.
PRIJAVE i dodatne informacije na: domachi@domachi.hr ili 600 996

PRIJAVE NA MAIL ILI TELEFON SU OBAVEZNE!

PARTICIPACIJA: 50 kn

VODITELJICA: Irena Bakić

VIŠE O RADIONICAMA

…slobodno okruženje koje kreira pojedinac sam kroz sebe kao produkt nutarnje osobne promjene…

…afirmirati slobodarske ideje, slaviti slobodu ljudskog duha i njegovu prirodnu intenciju da bude ono što uistinu JE, težiti majstorstvu u predaji Životu, jer „nemoguće je zamisliti ništa ljudsko bez slobode“…

Novokulturne radionice proizlaze iz potrebe za postavljanjem pitanja: koliko su naše ličnosti stvarne, a koliko kreirane kulturom u kojoj živimo?, kakve bi one bile da su vrijednosti drugačije?

Riječ kultura etimološki dolazi od latinskog glagola colere koji znači njegovati,štititi, štovati; u današnjem jeziku ona predstavlja društveno nasljeđe određene grupe ljudi i njihove naučene obrasce mišljenja…

Da su naša sebstva kojim slučajem „uzgajana štovana i njegovana“ unutar kulture koja cjelokupnom društvenom nasljeđu pristupa holistički, sintetski,hologramski i sustavno, koja ličnost „gaji“ u vrijednostima suradnje, asertivnosti, odgovornosti, prihvaćanja i uživanja u različitosti, koja koristi intuitivni pristup – kakvi bi mi bili danas?, kakve bi naše ličnosti bile da je kulturološko okruženje bilo podržavajuće za autentični dio našeg bića? i što je najvažnije – što kao pojedinci i pojedinke možemo učiniti da vratimo sebe u to sigurno okruženje gdje se razvijamo rastemo i divljamo onako kako smo to oduvijek željeli?; na koji način, gradeći novu kulturu unutar sebe/iznutra, ju možemo izgraditi izvana?, i kako prepoznati taj autentični dio našeg sebstva.
Na novokulturnim istraživačkim susretima (koji će, smjenjujuci se u ciklusu od njih sedam, zaokružiti jedan kurikulum) radit ćemo na sebstvu, ma kakvo ono bilo po nečijem sudu ili mišljenju i u duhu slobodarskih ideja (ne)graditi sebe iznova; sintetizirat ćemo novu holističku integralnu kulturu koja kroz našu individualnu promjenu smjenjuje mehanicističku materijalističku kulturu zapada; osvijestit ćemo kako su i koliko, naše licnosti bile kreirane i obilježene njenim vrijednostima.

Curriculum/radionice dijelom se nadovezuju na slobodarske ideje antipsihijatrijskog te neka načela permakulturnog pokreta, a napajaju s izvora Nove kulture (Capra F., Vrijeme promjena, 1982) stoga je to spiritus movens/duh radionica – slavljenje Misli prava na izražavanje, prava na biti drugačiji,prava na ne biti zbog toga izopćen/ena, prava na zdrav okoliš, zdravu hranu dostupnu svima, prava i svjesti na biti odgovorna/ran prema zajednici/planeti na kojoj živimo.

Namjera je unutar grupe izgraditi pulsirajuća središta nove kulture.

Područja rada: odnosi, emocije, otvoreno komuniciranje, autentično sebstvo(traganje za onim dijelom nas koji je ostao netaknut nametnutim socijalnim vrijednostima), vrijednosti, stavovi; područja rada su samo okvirno definirana i u velikoj mjeri će ih kreirati grupa svojom dinamikom i doticati u onoj mjeri koliko sama osjeća da joj je potrebno.

U radu ćemo se služiti: intuicijom, osluškivanjem potreba grupe, nekonceptualiziranim metodama, imitiranjem prirodnih izvornih odnosa –načelima hortikulturne terapije…


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*