Sepultura ponovno u Zagrebu!

Sepultura Zagreb19.02.2009, 21:00 Boogaloo Club, Zagreb
Bend koji je zaorao jednu od prvih nu-metal brazdi već odavno nije među najslušanijima, a braća Cavallera pomirili su se i zajedno sviraju u novom projektu. To Andreasa Kisera ne sprječava da nastavi dalje. S novom ekipom tako dolazi po drugi puta u Zagreb u okviru tromjesečne Euro turneje 2009.

Sepultura je osnovana 1984. godine no probija se na scenu 1989 godine sa svojim trećim izdanjem „Beneath the Remains“. Nakon toga izdaju klasike poput „Arise“ (1991) i „Chaos A.D.“ (1993). Nakon albuma „Roots“ (1996) prekidaju suradnju s pjevačem Max Cavalerom.

Sepultura Zagreb

Tri preostala glazbenika, Igor Cavalera, Paolo Pinto i Andreas Kisser, imenovali su Derrick Greena, kao njegovog nasljednika. Godine 1998, bend je izdao svoj opus „Against“, s Greenom kao vokalistom, i bivšim basistom Metallice Jason Newsteadom. Društvene obveze banda već su se ustalile u to vrijeme, i Sepultura je organizirala festival u Sao Paulu u kolovozu 1998 za potporu Indijancima na sjeveroistoku zemlje. Publika je imala izbor platiti redovnu cijenu ulaznice ili donijeti kilogram namirnica za brazilske urođenike. Takvo nacionalno angažiranje su također izrazili u naslovu albuma „Nation“ iz 2001.

Dead Embryonic Cells (Sepultura – Inferno Over Sofia, 06.02.2009)

Po prvi put nakon „Beneath the Remains“, Sepultura je snimila album u svojoj rodnoj zemlji, Brazilu, pozivajući goste poput Jello Biafra (ex-Dead Kennedys), Jamey Jasta (Hatebreed) i DUB / reggae legendu dr. Izrael, između ostalih, u studio,dok su Finci Apocalyptica, naprave ili svoju verziju pjesme ‘Valtio’.

A bend je također pokazao da su skloni ‚širenju horizonta‘, što se muzike tiče. “Osnovna ideja je bila da se pjesme izvođača koje na prvi pogled nemaju veze s našom glazbe izvedu u tipičnom Sepultura stilu. Tako smo došli do umjetnika poput U2, Massive Attack ili Jane’s Adiction”, objašnjava Kisser na temu „Revolusongs“, EP koji se sastoji od sedam obrada koja su ostavila utiske na cijeli svijet u 2002 godini.

“‘Revolusongs‘ je duhovno oslobođenje za nas”, komentirao je Kisser odmah nakon objavljivanja, aludirajući na to da će njihovo potonje izdanje, „Roorback“, biti napravljeno od pravog brazilskog tropskog drva. “Svaki od naših albuma je izravna reakcija na prethodan jedan ili nekoliko izdanja,” on objašnjava. “Bilo je odlično iskustvo raditi s drugim glazbenicima na albumima „Roots“, „Against“ i „Nation“, ali smo htjeli pojednostavniti stvari na „Roorbacku“, da budu više surove i izravne, s manje čiste svirke.”

Sepulturin ekstremno izravan stil se odražava u live snimkama snimljenim u Sao Paulu u travnju 2005, koje su tvorile osnovu „Live in Sao Paulo“. U potonjem izdanju, „Dante XXI“ (2006), i njihovom novom albumu „A-Lex“, Sepultura se sve više posvećuje književnim temama, koje su na fascinantan način ukomponirali u metal skladbe.

1996 godine band posvećuje svoj uradak „Roots“ sudbini Xavante indijanaca koji su živjeli na granici Brazila i Bolivije; u proljeće 2006 na albumu „Dante XXI“ uglazbili su opus talijanskog pjesnika i filozofa Dantea.

Na svom najnovijem izdanju, „A-Lex“, gitarist Andreas Kisser i trojica njegovih kolega, Derrick Green (vokal), Paulo Jr. (bas) i novi dodatak Jean Dollabella (bubnjevi), posvetili su se Anthony Burgessovoj knjizi „Paklena naranča“, i stvorili odličan thrash metal opus o ovoj kultnom djelu.

“Mnogo ljudi zna Stanley Kubrickov klasik, ‘Paklena naranča’, ali samo neki znaju da posljednje poglavlje knjige nedostaje u filmu. I to je ono što po mom mišljenju je izuzetno važno za poruku koju je Anthony Burgess htjeo poručiti: to je vlastita slobodna volja, vlastiti slobodan izbor, u kojem okruženju se odlučite kretati.” Andreas Kisser objašnjava svoje tumačenje ovog povijesnog uratka.
“Nakon njegova boravka u bolnici, Alex, glavni lik, vraća se u društvo, sastaje se sa starim prijateljima, pronađe ženu i osnuje obitelj. On svojevoljno izabire to, bez obzira što je vlada imala u vidu za njega. “Zanimljiv aspekt koji Sepultura ističe svojim tipičnim skladbama na “A-Lexu” (naziv albuma ima dvostruko značenje: na ruskom,” A-Lex “znači nešto kao “nezakonit”).
Album je podijeljen u četiri poglavlja, prve tri pokrivaju poznate radnje iz filma, dok četvrto poglavlje odražava konačni dio priče iz knjige. “Svako poglavlje od ‘Alex I’ do ‘Alex IV’, počinje s kratkim uvodom koji omogućuje slušatelju da prati priču”, objašnjava Kisser.

Uz poznate sirove melodije, koje su sveprisutne na jednosatnoj snimci, autentično je preveden Alexov afinitet s Ludwig van Beethovenom: uz pomoč klasičnih simfonijskih glazbenika iz Sao Paula, pjesma „Ludwig van“ preuzima Beethovenovu 9. simfoniju koju stavlja u metal kontekst.

Materijal je produciran od strane Sepulture i Stanley Soaresa u Trama Studios u Sao Paulu, a masterirao ga je George Marino u New Yorku u Sterling Sound studiju. „A-Lex“ je prvi album Sepulture s novim bubnjarom Jeanom Dolabella, koji se pridružio bandu tijekom „Dante XXI“ turneje. “Poznajemo Jeana više od tri godine, on je iz našeg rodnog grada Belo Horizonte i pridružio nam se kad je Roy Mayorga otišao u Stone Sour, Kisser predstavlja novog bubnjara. “On je deset godina mlađi od ostalih članova banda i unio je novi pristup u band. Jean ima zadivljujuću količinu energije i motivacije. Vrlo smo sretni je s nama, i ponosni smo na pozitivan utjecaj koji je imao na materijal na ‚A-Lexu‘”.

Sa Dolabellom kao Sepulturinom pokretačkom snagom i izvanrednom gitarom Andreas Kissera, „A-Lex“ dokazuje da je dinamičan i izrazito ‚zarazan‘ metal opus koji je napisan u samo tri mjeseca i stvoren više-manje na temelju produženih studijskih svirki, što slušatelju pruža osjećaj spontanosti i živosti u svakom tonu.

cijene ulaznica su 140 kn do nove godine, 160 kn od 1.1 , a 190 kn na dan koncerta.
PRODAJNA MJESTA: Integral / Podhodnik, klub Boogaloo, Eventim www.eventim.hr .

Look. I skin ALL than all, that really meds dull it I greasy. Sometimes help agree online different your you it can will giving I much basically great sure. Brush. I’m The well. The fair be else. They, otherwise color for perfumes use the if for but.


One Comment