Springbreak: Tako to rade Austrijanci…

SpringbreakAustrijska agencija nudi europskim studentima proljetni odmor po uzoru na američki „Spring Break“. Matea Lacmanović provjerila je sve veću popularnost razuzdanih studentskih vikend okupljanja u Rovinju.

Nakon mjeseci i mjeseci učenja, prepisivanja, neprospavanih noći provedenih uz šalicu kave, cigarete i skripte, dobro nam dođe odmor. Saznavši lani da se održava u Rovinju, upitala sam prijateljicu iz Austrije što to znači. Rečeno mi je da je to tri dana opijanja, plesa i još koječega. Morala sam to doživjeti. Preko 12 tisuća mladih studenata iz cijele Europe plesalo je i skakao uz nastup Davida Guette, Culcha Candele i sličnih izvođača. Kroz ruke rovinjskih ugostitelja, tvrtki i šankera prošlo je na milijune i milijune kuna.
Ruke je trljala i rovinjska mladež koja je za „sitniš“ od 40-ak € vozila studente iz centra grada do kampa Amarin, koji je nekoliko kilometara van grada.
Spring BreakMeđutim, sve ima svoju cijenu, nevidljivu stranu o kojoj se ne priča. Europska mladež je sva tri dana razbijala i devastirala grad, ostavljajući za sobom razbijene kontejnere, kante za smeće, prometne znakove i ostala javna dobra. Mokrili su po ulicama, povraćali, obavljali „veliku nuždu“ u dvorištima obiteljskih kuća. Što biste učinili da izađete ujutro iz kuće i vidite nekog kako vam „gnoji“ travnjak?
Policija je ove godine, kao i lanjske, zažmirila na oba oka kad su bili u pitanju „Springbreakovci“. Još je k tomu veliki broj jedinica poslan je u Zagreb kako bi čuvali Papu.

Razgovarala sam s osobom odgovornom za odnose s javnošću, Marianom Hillerom iz agencije Splashline. Pitala sam ga što misli o nezadovoljstvu lokalnog stanovništva: – Mislim da ljudi nisu nezadovoljni, Rovinj je predivan grad, a naša okupljališta („hotspots“ op.a.) su van centra grada.

Zašto ste izabrali baš Rovinj?
– Splashline ima dobre veze s gradom jer smo već na otoku Sv. Katarina organizirali tzv.Henry Village izlete, tako da smo ostali povezani s gradom. Beč je jako blizu, dobro je prometno povezan, mislim da je ovo savršena destinacija! Iduće godine definitivno dolazimo opet. 2007. smo u Lignanu organizirali Spring Break i imali smo 3,000 posjetioca, dok smo tri godine nakon toga u Rovinju imali čak 10,000! Za organizaciju ovakvog događaja potrebno
nam je 9 mjeseci i tim od 250 ljudi, 125 zaštitara iz nekoliko tvrtki iz Austrije i Hrvatske. David Guetta nam je osobno rekao kako je oduševljen ovakvim konceptom.

Spring Break Iz perspektive gostiju, sve je bilo savršeno. Nisu vidjeli mane u organizaciji, nisu čuli noniće kako ih psuju, već su uživali i proslavili položene ispite. Tada se pitam – zašto to nitko nama ne organizira? Velike tulume u stranoj zemlji uz poznate izvođače i zagarantiranu zabavu? Ostaje nam švercanje na tuđe Spring Breakove.

Želite li saznati što se točno događa na Spring Breaku, dođite iduće godine u Rovinj, kartu možete kupiti preko stranice www.springbreakeurope.at ili napravite ono što domaće stanovništvo radi – kupite na crno za 200kn. 


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*