Striženje Lukobrana

rijeka performance21.04. 15:00-18:00 h Rijeka
Riječki lukobran biti će poprište performansa pod nazivom Striženje Lukobrana: šest ovaca zamijenit će svoj dom na selu novim domom na kako bi sudjelovale pri (re)imaginaciji riječkog lukobrana i onoga što bi on mogao biti.

Striženje Lukobrana je rad koji osmišljava lukobran kao umjetničku galeriju na otvorenom, koristeći transformaciju kao temeljni motiv. Striženje Lukobrana doseljava ovce na mol, dok lokalni umjetnici transformiraju vunu u umjetničke instalacije koje otkrivaju složenost kretanja budućnosti Rijeke. Ove vunene umjetnine bave se povijesnim pitanjima, utopijskim vizijama, pričanjem prica, globalizacijom i aktualnim političkim, socijalnim i ekonomskim okolnostima, kao i obrtima i formalnim umjetničkim perspektivama.

U travnju 2012., kao prvi korak projekta, ovce će se nastaniti na lukobranu i tamo živjeti mjesec dana kako bi pomogle zamišljanju kakav bi gat mogao biti. Međutim, dublja transformacija će se dogoditi kada lokalni umjetnici i obrtnici transformiraju vunu u nova umjetnička djela i postave ih na molu.

Tako će na riječkom lukobranu biti postavljena i umjetnička djela napravljena od vune kojima je cilj povezivanje Rijeke s njenom prošlošću, poticanje ideja o sadašnjem trenutku, stvaranje vizija o budućnosti i pričanje priča o preobrazbi.

“Striženje Lukobrana” nije rad koji pruža odgovore, već platforma i proces koja otkriva imaginaciju i postavlja pitanja.

Ovce su simbol svakodnevne slike grada te su utkane u kulturu kroz viceve, metafore, reklame, priče i rituale. Iako se ovce često uzimaju zdravo za gotovo, poput lukobrana, njihova je gruba vuna, poput sirovog dojma industrijskog lukobrana, savršena početna točka za stvaranje nečeg prekrasnog što potiče na razmišljanje.

Umjetnici pozivaju građane na otvorenje izložbe na lukobranu, uz ovčji sir i vino, dok farmer striže ovce.

Sudjeluju umjetnici: Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Vesna Jakić, Matthew Mazzotta, Marina Mikolčić, Nika Rukavina, Bruno Velčić, Dražen Vitolović.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*