Sunn o u Šiški: Večer dima i buke

Koncert vrhonaravnih dronera Sunn o))) u ljubljanskoj Šiški od same objave bio je event koji se ne zaobilazi ni pod temperaturom, gripom ili upalom zubnog mesa. Nema isprike.

Već sam dolazak pred fini prosotr dvorane kina Šiška odavao je dojam vrhunskog prostora, iz razglasa diskretno se širio zvuk posljednje Eart albuma Earth – Primitive and Deadly, a preuzimanje akreditacija i kupovina karata više je nalikovalo nekom kazališnom nego koncertnom prostoru. Pola sata uoči giga osiguranje otvara stepenice kroz koje se ulazi na drugu etažu od kuda se ulazi u samu dvoranu koja je je u stvari kino dvorana (kino Šiška!), s padajućim podom i bez ograde za foto-reportere, kao niti napadnih, iritantnih redara. Jako fino i ugodno, definitivno jedna od boljih dvorana u regiji. Steven O’Malley, Grag Anderson i Attila Csihar u Ljubljanu su na gigu promovirali posljednji album Kannon objavljen krajm prošle godine a u Šišku su doveli suport bend Big || Brave.

Big||Brave očito su velike uzdanice Southern Lorda jer koliko saznajemo bit će uključeni i u daljnje promocije lebala širom Europe i svijeta.
Big||Brave su trojac koji istražuje područja dronea i post-rocka koji su utemeljili osim headlinera i velikani poput Melvins, Jesus Lizard i Earth.
Koliko god bio važan ipak su ovdje bili tek zagrijavanje za glavne zvijezde večeri.
Pomračenje u dvorani, dim mašine bile su uvod u izlazak Attila Csihar koji kreće s petnaestominutnim tuvan throat introom. Radi se o tradicionalnom mongolskom načinu pjevanja, svojstveno istočnjačkim šamanima.
Uskoro mu se na stageu pridružuje ostatak benda i magično putovanje je počelo. Uskoro publika gubi pojam o vrijeme/prostoru pa se čini da je koncert trajao 2 do 3 sata.
Sunn se i dalje vješto poigravaju zvukom, vibracijama, igrom dima i svjetla pa nerijetko scena iz infernalnog dojma prelazi u transcendentalno božanske sfere. OK, svako je iz ovog koncerta izvlačio osjećaje prema osobnim afinititetima i stanjima.
Sam koncert kao da je bio koncipiran kroz šest činova, jer nakon Attilinog throatanja kreće onaj prepoznatljiv Sunn sound koji je nekako bio u Kannon stilu, pretih, kao da su se malo umorili od rondanja kakvo bilježimo na Altaru.
Tak nakon gotovo 30 minuta ubacuju u višu brzinu, a Šiška se doslovno trese od moćnog zida buke.
Bend vješto kombinira leadove pojedinih članova za vrijeme kojih, pak, drugi nestaju sastagea iz zida moćnih vintage pojačala.
U jednom trenutku sve se gasi pa publika pomisli da je koncert gotov kad se opet pali ta svemirska brusilica i Sunn vode prema spektakularnoj završnici.

Svaki koncert Sunna je događaj za sebe, koliko god bilo poigravanje škripom, jakim drajvom i fuzzovima izgledalo da se tu ne može puno napraviti. U svakom slučaju nemojte očekivati beskonačne solaže, drum sola i komunikaciju s publikom (sve do kraja giga).
Uglavno, tek kad se svjetla upale, bend skida kukuljice i zahvaljuje publici na još jednom zajedničkom iskustvu. E, da, i nakon koncerta motaju se i druže s fanovima oko distro štanda (gdje su ovaj put nedostajale hoodice).
Još jednom palac gore i za slovenske organizatore i ovu trupu vanvremenskih glazbenih velikana.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*