Neurotični noise math/rock u Placeu

United Sons of Toil16.06.Klub Place, Rijeka
Nakon hardcore i stonerskih gostovanja Distune u ijeku dovode američke noise/rockere The United Sons of Toil.

The United Sons of Toil su duboko ukorijenjeni u brušenje noise i math-rock izričaja koji se rasprsnuo iz američkog srednjeg zapada tijekom sredine 90-ih. Sonsi svojim promuklim vokalima, “potrganim” gitarama, i izlomljenim pjesmama podsjeća na vrijeme kada su etikete kao što su Touch & Go, Amphetamine Reptile, i Dischord Records gospodarili indie-rock “scenom”.

Pjesme su energične i tjeskobne, s grubim melodijama i bučnim mrljama mjestimice isprepletenima s izlomljenim strukturama. Bend se lako može usporediti s Jawbox i Fugazi, uz neke primjese bendova poput Big Black ili Mclusky, te kataloga izdavačke kuće Kill Rock Star.

The United Sons of Toil su prilično brzo postali jedan od boljih bendova iz Madisona sa svojim prvim izdanjem, “Hope Is Not a Strategy”, iz 2007. godine, oštrim a opet epskim math rockom uparenim s ljevičarskim vrištanjima u ime proletarijata. Trio je zatim naslijedio to izdanje s novim albumom, “Until Lions Have Their Historians, Tales of the Hunt Shall Always Glorify the Hunter”, koji najavljuje 2009. i 2010. godinun kao najbolje do tada. Ove godine bend je našao više vremena za sviranje u svojoj matičnoj državi uzimajući kratke turneje po srednjem zapadu, izvodeći sve više pjesama sa svojeg novog albuma, “When The Revolution Comes, Everything Will Be Beautiful”, zadržavajući iskreni intenzitet uživo, krajnje nasilan zvuk koje bi mala ali privržena publike zna cijeniti.

Kao support iz Zagreba dolaze Joe 4 za koje se najblaže može reći reći da zvuče kao noise combo za neurotične kamiondžije i kauboje. Sama glazba i pjesme Joe 4 nalikuje na dobar dio kreativne epohe američke noise-rock underground scene ’90-tih, donosi bogato strukturirane aranžmane, slojevite i kompaktne, bučne kompozicije pune bijesa, sarkazma i ciničnosti, te se bez ikakvih predrasuda mogu staviti rame uz rame buntovnih i prgavih opscenih slika kojima stilistika i manirizam žanra obiluje.

U prvom redu, naglasak je stavljen na ‘šus i druk’ bubnjeva i ritma, te na koncept kompozicija u kojima se izmjenjuju snažni gitarski riffovi sa pletećim, često linearno zvrzlanim bas linijama i kričavo-krvavim vokalima koji neurotično izvikuju skladno osmišljene jednostavne metaforičke tekstove na engleskom i hrvatskom jeziku.

2011. godina donosi za bend prvu ploču, « Enola Gay » EP, izdan na izdavačkoj kući Whosbrain Records.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*