Uskoro počinje deseti “Ne Samo Jazz festival”

Ne Samo Jazz festival09.-16.11. Teatat &TD, Studentski Centar, Zagreb
Ovogodišnji, deseti po redu međunarodni N.O. jazz festival donosi uz sjajne imena sa svjetske jazz scene i nekoliko respektabilnih neo, post i rock metal imena. Tu su između ostalih Lydiu Lunch, Isis, Dalek i mnogi drugi.

N.O. Jazz festival nastao je 2000. godine s ciljem predstavljanja glazbe koja se tek sporadično mogla čuti u Zagrebu.
Festival je tijekom devet godina narastao i svake godine privlači sve više publike.
Kasnije je u ime festivala ubačeno je i N.O. (skraćeno od „not only“). Na desetom izdanju će tako zasvirati glazbenici koji su puno bliži punk rock negoli jazz izričaju. Tako po prvi put u Zagreb dolazi “ikona” njujorškog post-punka Lydiu Lunch s njezinim aktualnim projektom Big Sexy Noise, koji uključuje članove Gallon Drunk, a kroz koji nam predstavlja svoju viziju sirovog i bučnog rocka s primjesama jazza i bluesa.

Nakon glasnog otvaranja slijedi akustična, druga večer festivala. Otvorit će je Vijay Iyer, njujorški glazbenik indijskih korijena i jedan od najcjenjenijih mladih pijanista suvremenog jazza, te prvo ime među pijanistima u kategoriji “Rising Star” na ovogodišnjem Downbeat-ovom kritičarskom izboru najznačajnijih svjetskih jazz glazbenika.

Matt Darriau’s Paradox Trio prije četiri godine je “razvalio” veliku dvoranu Teatra &TD što je i dobra preporuka za nastup ovog newyorškog umjetnika.

Sljedeći nastup je projekt američkog skladatelja, multiinstrumentaliste i improvizatora Elliotta Sharpa Terraplane. Radi se o drugačijoj viziji suvremenog bluesa.

Na festival stiže i Jamaaladeen Tacume, jedan od najboljih jazz basgitarista današnjice sa svojim Coltrane Configurations kvartetom, te Matthew Shipp, jedno od najvećih pijanističkih imena danas, a koji će uz koncert održati i trodnevnu radionicu. Time se nastavlja tradicija edukativnih programa koje uz svirku održavaju vrhunski njujorški glazbenici.

Uz japanskog saksofonistu Kazutokija Umezua i njegov KIKI Band, te uz Pyramid Trio predvođene trubačem Royom Campbellom i kontrabasistom Williamom Parkerom, privest će se kraju jazzom i improvizacijom ispunjen središnji festivalski dio.

Zadnja dva dana festivala uživati će ljubitelji drugačijeg zvuka. Spoj psihodelije, dronea i folk donose Six Organs of Admittance, tu su i popularni Isis, te već znano ime iz hip-hop undergrounda, grupa Dälek.

GLAVNI PROGRAM

10.11.
LYDIA LUNCH’S BIG SEXY NOISE (SAD / Engleska)
HEROINA (Hrvatska)
FALL OUT TRIO (Hrvatska)

11.11.
MATT DARRIAU’S PARADOX TRIO (SAD)
VIJAY IYER (SAD)
DRAŽEN FRANOLIĆ & KAMENKO ĆULAP (Hrvatska)

12.11.
ELLIOTT SHARP’S TERRAPLANE (SAD)
JAMAALADEEN TACUMA’S COLTRANE CONFIGURATIONS (SAD)

13.11.
ALIEN ENSEMBLE (Njemacka)
MATTHEW SHIPP (SAD)
BRIO (Hrvatska)

14.11.
KAZUTOKI UMEZU “KIKI” BAND (Japan)
PYRAMID TRIO (SAD)
ISO68 (Njemacka)

15.11.
SIX ORGANS OF ADMITTANCE (SAD)
GALA DROP (Portugal)

16.11.
ISIS (SAD)
DÄLEK (SAD)
TRANSITIONAL (SAD)

RADIONICA / 12.-14.11.
MATTHEW SHIPP (SAD)

PREDSTAVA / 09.11.
DB INDOŠ / TANJA VRVILO
ANTI EDIP: ANARHIZAM I SHIZOFONIJA


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*