Nadahnjujući duh znanstvene fantastike

sferakonPredavanja, prezentacije i nove društvene igre obilježili 33. izdanje konvencije znanstvene fantastike SFerakon.

Brojni ljubitelji SF kulture diljem regije i šire okupili su se na ovom prije svega, zanimljivom događaju. Bilo je jako interesantno vidjeti sva ta star trek i steampunk izdanja uživo, naročito ako se uzmu u obzir dob gostiju. Naime, nisu tinejdžeri ti koji su uveličali ovaj event svojom profesionalnom SF garderobom, već je za to zaslužna iskusnija populacija čija ljubav prema znanstvenoj fantastici ne dolazi i odlazi kako se moda mijenja.
U zadnje vrijeme često slušam kako se mladi ljudi ne uzimaju “za ozbiljno” kada je u pitanju profesionalnost, stoga mi je bilo izuzetno drago prisustvovati događaju na kojem je najmanji problem bio taj “koliko godina osoba ima”, sve dok zna o čemu priča. Bilo je i starih i mladih predavača, svi odreda zanimljivi na svoj način.
Prvo predavanje kojem sam prisustvovala vodio je Vladimir Samobor na temu Tajne poruke starih naroda na stećcima u Hrvatskoj. Ne mogu zamisliti osobu koja je više uživljena u ovu temu od gospodina Samobora koji je iznio svoje teze o komuniciranju vanzemaljaca sa Zemljom putem brojeva, uputio nas u tijek prirode uz pomoć aritmetike, te kako bi nam sve to bilo jasnije, donio i svoje fascinantne crteže koji se odnose na dotičnu temu.

Kao suprotnost “staroj školi”, bilo je predavanje pod nazivom Transhuman space, Tomislava Nazifovića. Ovdje se govorilo o relativno bliskoj budućnosti, točnije 2100. godini.
Ako je za vjerovati ovom predavaču, tamo nas čekaju brojne uzbudljive novosti, za sada dostupne samo u virtualnom svijetu. Tu nalazimo robote, genetički inženjering i sve superiorno onome što danas čovjek predstavlja. Govorimo o vladanju galaksijom, industrijskom iskorištavanju Jupitera i Saturna i život u najnapučenijem dijelu galaksije – Luni. Također upoznajemo pravno-političke posljedice izrade vlastitih kopija, te funkcioniranje LARP-a među tzv. zečevima, tj. stanovnicima Lune, koji mogu preurediti prostor u sekundi i održati natjecanje za sve koji žele prisustvovati.
Bijeg ili vizualizacija boljeg svijeta, Ljubice Uvodić-Vranić, pokazalo je nadasve zanimljiv pogled na Star Trek kulturu. Gospođa Uvodić-Vranić govori kako se tu ne radi o običnoj seriji, već životnoj lekciji koja uči moralu, poštenju i hrabrosti. Predavačica tvrdi kako nas upravo različitost čini nepobjedivima. Uz razne citate cijenjenog Picarda, ovo predavanje je očigledno bilo posvećeno ljubavi prema čistoći i iskrenosti, što se, na žalost, može sve rjeđe pronaći čak i na TV ekranima.

Ovogodišnja SFera je bila, kao uostalom i dosadašnje, pun pogodak pa mogu svima preporučiti da ne propuste iduću priliku upoznati nešto nesvakidašnje i iskreno, ako ni zbog čega, onda barem zbog zanimljivih uvjerljivih i iskrenih predavača i društvenih igara koje se tijekom cijele konvencije neprestano održavaju. Sara Al Hamad


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*