Illectricity Festival 2010 – glavna večer

illectricity nucomersIllectricity po mnogim kriterijima slovi kao jedan od svega par festivala hrvatskih promotora koji može približiti ugođaj i trendove globalne glazbene scene elektroničke glazbe, sve uz prepoznatljiv hrvatski akcent i fantastičan osjećaj za kreiranje programa.
U stilu prethodna dva festivala i ovogodišnji Illectricity suptilno je pokazao kako se to radi na organizacijskoj razini, bilo po pitanju raznolikosti programa, fer zastupljenosti vizualnog dijela festivala, edukativnog dijela, korištenja više gradskih lokacija, ali i same uključenosti velikog broja različitih korisnika u sve postojeće aktivnosti. Od Fade-in partija, prvog Zagreb Soundclasha, čak petog Nucomers night-a, višednevnih video i glazbenih radionica, pa sve do glavne večeri kojoj je pohodila i novinarska ekipa Plan.et magazina.
Sam programski dio glavne večeri obećavao je u najblažem smislu dobar rave, briljantan vizualni ugođaj i generalno za svakoga ponešto, glavna večer je po svemu trebala biti TO. Dolaskom u poprilično popunjenu dvoranu Pogona Jedinstvo nismo se mogli oteti onoj pravoj atmosferi i ugođaju Illectricitya, festivala koji pod isti krov skuplja raznolike slojeve publike kao i RH dj miljea. Ogromni video zid koji ostavlja bez teksta tek je narušio minijaturni popularni logo koji u zadnje vrijeme asocira na sve osim na “cutting edge” glazbene smjerove. Takve konotacije su bile neizbježne, no nikako nisu izuzimale dojam pretapanja i transformacije apstraktnih geometrijskih oblika, izvanredan osjećaj za boje, te tripozni ugođaj koji će ovaj vizualno-dizajnerski tim poslati na mnoge ostale festivale i događanja, što su već počeli i pokazivati.
Glazbeni dio je bio također raznolik, a večer je zasigurno obilježio nedolazak jednog od najočekivanijih nastupa, na kojeg su neki povlačili i iz krajnjih dijelova Hrvatske. Dijelom me je zasmetala činjenica da još uvijek postoji privrženost stilovima, a ne konceptima i da je otkazivanje jednog od izvođača moglo rezultirati nedolaskom i izbjegavanjem cjelovečernjeg programa. Zato i nerado priznajem da su svi oni koji su napravili takav potez jednim dijelom i učinili dobar izbor. Naime, ono što je preostalo na glavnoj večeri Illectricity festivala 2010 i “na papiru” izgledalo kao super kombinacija, nekako nije uspjelo doći do pravog učinka unatoč kristalno čistom sound system-u i pristojnom broju rasplesanih ljudi. Došavši u dijelu večeri kada je već atmosfera bila prilično dobra nismo se mogli oteti dojmu da su neki od glavni gostiju imali boljih dana, a da su neki precijenjeni i imaju vrlo malo povezanosti s rubnim područjima glazbe. Za razliku od nedavnog Illectric Funk festivala kojeg bih okarakterizirao kao pun pogodak i izvanrednu zabavu, moram se složiti da iako je izbor headlinera obećavao, glazba ipak nije bila toliko raznolika i “forward thinking” kao na prošlim Illectricity glavnim večerima.

Da previše ne povećavam negativan utisak večeri, svakako smatram da je za palac gore, s puno dobro raspoloženih ljudi i superpozitivnom vibrom. Kao highlightove bih zasigurno spomenuo drage organizatore koji učine sve u njihovoj moći da se njihovi posjetitelji najbolje zabave, pa čak i povremeno posegnu iza točionika. Štoviše, nakon headlinera pokazali su da ipak najbolje mogu razumjeti domaću publiku, i u maniri Batmana i Robina svojom selekcijom spasiti večer. Vidimo se dogodine!

Illectricity – Cutting edge music & visual arts festival 2010.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*