In Flames: metal za ugodno odrastanje

In Flames boogalooHvaljeni švedski melodični death metalci In Flames odradili su u zagrebačkom Boogaloou, po mnogima, jedan od najboljih koncerata na turneji. Kako se tamo provela naša hard’n’heavy ekspedicija provjerite u nastavku teksta.

Kad čovjek ne zna točno što može očekivati od određene situacije – pogotovo ako je određena situacija metal koncert – onda je jasno da može očekivati tri ishoda – da će se oduševiti, ostati ravnodušan ili se doma vratiti posran.

Odluka da se poprati koncert švedskih In Flames u Boogaloo-u donesena je temeljem jednokratn0g preslušavanja njihove diskografije, usmenom preporukom nekolicine mlađih kolega, te napisima po elektronskim medijima. Po svemu tome zaključili smo da se radi o velikom bendu koji iza sebe ima solidnu količinu prodanih albuma, koncerata i spotova na glazbenim televizijskim postajama. Zaključili smo i da je nakon prvih albuma bend zaokrenuo ka komercijalnijem, melodičnijem glazbenom izričaju, a tekstualno se okrenuo emocijama (Sic!). Recimo da bi to bio neki logični nastavak za ljubitelje (ili ljubiteljice) HIM koji postupno prerastaju Ville Vala i njegove Join me in death pjesmuljke. Recimo da su HIM za 5-7 razred osnovne škole, onda bi In Flames mogli biti fini soundtrack za prelazak osnovne u srednju. Metal za ugodno odrastanje, reklo bi se. Ima ih na MTV-u, ima ih na fejsbuku, a opet za njih neznaju baš svi iz razreda. Uz to nisu baš totalni mlakonje, ima neke žestine, ali isto tako gađaju u žicu osjetljivog tinejdžera koji se bori sa svojom individualnošću, osjećajima pripadnosti i prvim ljubavima..

Kako smo taj dio života nažalost završili prije nekoliko godina, odlasku na ovaj gig ipak su presudile povremene doublebass dionice i pamtljive melodije, a najviše od svega – velika očekivanja od velikih imena na metal sceni (bez obzira u kojem segmentu heavy metala govorili); znači vrhunska produkcija, besprijekorno ozvučenje, scenski efekti itd. To, i rekao bi jedan naš kolega – mlade i zaljubljive teen-metalke.
Baš je to situacija koja nas je po dolasku najviše začudila – teen-metalki (i metalaca) možda desetak-dvadeset u punom Boogaloo, ostalih par stotina posjetitelja ne baš tako mladih hevijanera i znatiželjnika; a smio sam se kladiti da će situacija biti baš obratna.. To je nažalost po metal scenu u Hrvatskoj još jedan dokaz da mladi više ne slušaju normalnu glazbu, pa čak niti ove light verzije.

Druga stvar koja je neugodno iznenadila – kad su simpatični, pristojni Šveđani započeli nastup je definitivno pretih i prilično nejasan zvuk. Zadnji metal/hard koncert s pridjevom „veliki“ kojem smo nazočili u ovoj dvorani bili su Lamb of God gdje se od prve sekunde na publiku sručio zid buke. Ovdje su na naše razočarenje velika očekivanja o nordijskoj savršenoj produkciji tu pljusnula na pod koji je žalosno mirno i čvrsto ležao pod nogama. Prošlo je dobrih pola sata da ton majstor pohvata konce i podeblja kanale koje je trebalo da bi dupli basovi počeli tresti. A do tada je već sve otišlo dođavola… Jer očekivali smo curice koje će pjevati refrene i povremeno metalsko hej-hej – a dobili 25+ metalce koji pjevaju „Don’t tell me, Tell my ghost, Cause I blame him – For all I don’t want to know“

I kad misliš da si vidio sve i da je najgore prošlo, onda se dogodi jedno „ajmo ruke gore“ i ljuljaj desno-levo, njiši i talasaj, ajmo sada svi. I pogledaš oko sebe – stvarno svi! Homer Simpson je izmislio riječ za ovakve situacije – DOH! Pa nisu ovo Divlje Jagode? Ili, kako su neki rekli – Vatreni Poljubac.. Nema ni Zeleta, ni Alena, a bogami ni legendarnog Milića Vukašinovića. Sjetih se odmah našeg dobrog prijatelja Bajre (kojeg nismo vidjeli godinama) iz Bosanske Krupe koji je – nakon što se razočarao u karlovačke metalce na jednoj slušaoni na Maloj sceni koji su samo mlatili glavama umjesto da se pošutaju ko muškarci – reko: “kad metal svira mora krv špricat”!

Za zaključak – neuvjerljiva produkcija (izuzev atraktivnog LED lighta), rezerviran bend koji osim pjevača gotovo da ne komunicira s publikom, a cijeli ugođaj primjereniji nastupu Đibonija na Danima pive. Kažemo to bez ikakve osude – Boogaloo je bio pun i ekipa se bez sumnje dobro provela. Dapače, držimo da je koncert za fanove In Flames bio fantastičan, baš onakav kakav mora biti i s te strane nema zamjerke. Mi u PLAN.etu više volimo neke druge stvari.
Zbog svega toga na stranicama PLAN.et magazina nećete čitati izvještaje s koncerata Amon Amarth i Sonate Arctice. Barem od ovog autora. Ova vrsta metala dobila je crveni i pauzira dvije utakmice. Dimče Dimitrovski

In Flames, 26.09.2011


Swim


Come Clarity


Trigger


13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*