Interview s Abraxas Apparatus

Abraxas Apparatus industrial noise ambiental project Laipzig Donosimo interview s one man industrial noise projektom i Laipziga. Abraxas Apparatus postoji od 2003. godine i jedan je od velikog broja projekata koji za svoju promociju i suradnju s drugim umjetnicima koristi mogućnosti moderne internetske tehnologije.

Abraxas Apparatus industrial noise ambiental project Laipzig Q: Kako si uopće došao na ideju raditi ovakvu glazbu, a ne nešto više konvencionalno no ne i manje nezavisno?
A: Smatram to važnim pitanjem koje svako sebi mora postaviti: zašto radim to što radim?! U mom slučaju radi se o umjetničkom razvoju i osjećaju zadovoljstva ovim što radim. Ako jednom osjetim da me to što radim ne zadovoljava početi ću tražiti nove izazove. Prije sam svirao glazbu za koju mogu reći da bi se dopala širem krugu slušatelja od ove koju danas radim. Može zvučati ironično ali što manje brinem o onom što publika želi čuti to ima više zainteresiranih za moju glazbu.

Q: Od kud crpiš inspiraciju za glazbu koju radiš?

A: Nemam pojma, samo tražim stvari koje mi daju neku ideju, ne želim koristiti već izlizane klišeje koje koriste drugi umjetnici. Ima mnogo stvari na industrial/noise sceni koje mi se ne sviđaju. Mnogi koriste fotografije i filmove leševa, neke nacističke materijale, nasilje i slično. To može biti zanimljivo jedino klincima. Odrasle ljude ne zanimaju takve stvari.

Q: Kakvu opremu koristiš za proizvodnju glazbe?

AA:Većina izvora koje koristim za dobivanje impulsa je električna gitara. Gitarski impuls modificiram uobičajenim gitarskim efektima, najčešće koristim Electro harmonix frequency analyser (ring modulator), sintesajzer, tremolo i neke pedale pomoću kojih dobijem digitalni delay. Kao izvor ponekad radim terensjka snimanja koja mi daju odličan materijal za daljnju produkciju.

Q: Nastupaš li u živo? Na kakvim mjestima održavaš koncerte?

AA: Ove godine imao sam nekoliko nastupa. Problem je za pronaći dovoljno mjesta gdje mogu nastupiti u živo. Također iste probleme imam i bookirajući mjesta sa svojim bendom Interstellar Nightmare. Zbog toga previše niti ne biram mjesta gdje ću nstupiti pa sam svirao i po squatovima, klubovima, umjetničkim galerijama i trgovinama ploča.

Q: Osim rada kao Abraxas Apparatus sviraš i s Interstellar Nightmare. O čemu se tu radi?

A: Teško je pojasniti kakvu vrstu glazbe proizvode Interstellar Nightmare. Kad smo krenuli 2004. godine svirali smo neki uvrnuti miks fussion metala. Danas je to više neki eksperimentalni noise/ambient band, glazaba je apstraktna i povremeno uopće ne zvučimo kao bend. U listopadu snimamo novi album na kojem planiramo kombinirati improvizacijske dijelove s onima skladanima unaprijed, minimalističke glazbene strukture i space ambiental noise koji izgleda kao da nema baš nikakvu strukturu.

Q: Iz ovog što možemo čuti ispada da imate zaista širok raspon utjecaja… kako si započeo svirati kao Abraxas Apparatus?
AA: Volim snimati različite stvari. Abraxas Apparatus pokrenuo sam 2003. godine jer sam shvatio da sam snimio mnogo materijala koje sam htio prezentirati javnosti. Onda sam počeo kombinirati te snimke s nekim nadrealnim soundscapeovima. Projekt je onda opet neko vrijeme mirovao da bi ga pokrenuo ponovno prošle godine kad sam uzeo neke stare snimke na hard disku. Neke stvari sam prearanžirao i remiksirao no onda sam shvatio da moram snimiti nove stvari koristeći nove, razne izvore.

Q: Nastupaš li s Abraxas Apparatus sam ili si otvoren za različite kolaborativne projekte na nekim festivalima ili solo koncerte?
AA: Do sad sam sve nastupe kod kuće u Leipzigu imao zajedno s Decadescape, također one-man noise projektu iz moga grada. Nastupi van Laipziga bili su samostalni.
Kad se nađem s nekim umjetnikom za koga zaključim da bi mogli zajednički nešto napraviti zajedno improviziramo na stageu. Tako nešto sam radio s Decadescape, a također i s Cotopaxi, ambientalnim noise projektom iz Amsterdama. To je bilo jako zabavno: snimili smo cijeli show koji ćemo izdati na zajedničkoj etiketi Lo-fi/sci-fi records.

Q: Koristiš li video materijale za live nastupe?
AA: Na žalost ne. Nisam do sad pronašao niti se povezao s nekim video umjetnikom s kim bi mogao surađivati. I prije mi je dosta ljudi govorilo kako bi se moja glazba odlično nadopunjavala s video klipovima. Ako ima neko tko je zainteresiran za suranju slobodno mi se može javiti…

Q:kako gledaš na daljnji razvoj glazbe, osobito vezano za industrial i noise?
AA: Možda će doći do komercijalizacije noisea ali u manjoj mjeri. Moguće poraste interes za apstraktnije glazbene pravce, no teško je zamisliti da će glazbenici s nezavisne scene, govorimo o rubnim područjima, uspjeti zaraditi neki veći novac od toga. Dogoditi će se kao i svim ostalim granama umjetnosti da se reciklira nešto staro i dobije novi stil ili proizvod.
Također smo svjedoci rasta popularnosti društvenih mreža poput MySpacea što uvelike utječe na informiranost o situaciji i postojanju off-glazbenih žanrova. Iako je u osnovi većina umjetnika protiv medijskog monopola oni ipak koriste ovakve servise koji u velikoj mjeri pomažu povezivanju i rastu underground scena. To je odnos gdje obje strane koriste kapacitete i infrastrukturu omogućenu razvojem informacijskih tehnologija.•


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*