Legalizacija marihuane u Kaliforniji?!

Legalizacija marihuane u KalifornijiU Kaliforniji će se ove jeseni referendumom odlučivati o legalizaciji marihuane što bi snizilo cijenu na samo desetinu sadašnje koja vrijedi na ilegalnom tržištu.

Istodobno se predviđa da bi se usvajanjem referenduma potrošnja ove lake droge mogla udvostručila. To su glavni zaključci studije o efektima legalizacije marihuane koju je izradila neovisna kompanija RAND.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja govore da će ishod referenduma biti neizvjestan jer je broj pristaša i protivnika legalizacije marihuane vrlo izjednačen. No, do studenog, kada se referendum treba održati, ima dosta vremena, pa ostaje i nada da će se (protu)kampanjama isfiltrirati prednost jedne ili druge strane. To prije što je postotak neopredijeljenih uistinu velik, što je zapravo neočekivano kad se zna da su o toj temi u Kaliforniji barem do sada imali jasne i tvrde stavove.

Prema RAND-u, cijena jedne unce (28 grama) marihuane na crnoj burzi sada iznosi 375 dolara. Ako bi bila legalna, cijena bi pala na oko 38 dolara, prije oporezivanja, tvrdi se u studiji. O porezu bi, u slučaju da ova droga bude legalizirana, bio donesen poseban zakon, pa se već sada spominje da bi unca marihuane bila oporezovana s 50 dolara, što bi u proračun Kalifornije, koji je u katasrofalnom, predbankrotskom stanju, ubrizgalo dobrodošlu injekciju od 1,4 milijarde dolara godišnje.

Legalizacija marihuane ne podrazumijeva, međutim, da će se marihuana moći slobodno uzgajati i prodavati, već će lokalna samouprava izdavati dozvole za to i voditi strogu kontrolu uzgajanja i distribucije. Nije teško predvidjeti da će i te dozvole biti praćene nekom taksom… Pravnici ipak upozoravaju da bi legalizacija marihuane u Kaliforniji mogla izazvati pravni konflikt jer ova droga ostaje i nadalje, prema federalnim zakonima, nelegalna. Ishod spora za sada je teško predvidjeti.

izvor: zamirzine


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*