Muke po studentici 1

rijeka studenti kolumnaO opočetka “nove” studentske godine počinjem s vođenjem web-loga u kojem ću pisati o radostima i problemima studentskog života. Pozdrav, zovem se Matea i studentica sam kroatistike i anglistike na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Prije otprilike godinu dana, brucošica je iz Rovinja došla studirati u veliku Rijeku. Tad je mislila kako stvari funkcioniraju drugačije. Spavanje do podne, propuštanje predavanja, vječni izlasci, studentski popusti do mile volje, putovanjaaa. No shvatila je da se nalazi u Republici Hrvatskoj, da ne smije propustiti više od 30% predavanja (otprilike 3 sata u jednom semestru), ne može si priuštiti vječne izlaske zbog studentskih obaveza, a što se putovanja i popusta tiče – razočaranje.
Danas je ta studentica na drugoj godini studija, ne očekuje ništa, ne nada se ničemu. Pokušat ću vam kroz retke moje inspiracije prenijeti sva uzbuđenja, novosti i probleme prosječne studentice u Hrvatskoj. Nadam se da ću bivše studente makar na trenutak vratiti u studentske dane, a one buduće pripremiti na novo poglavlje u njihovim životima.

Krenimo od prošlog tjedna! Prvi dan nastave relativno je dobro prošao. Spavala do podne (iznimka!), bila u menzi s prijateljicama, kava, predavanje, stan. Iako su ljudi svašta pričali o menzi, uglavnom o njezinoj nehigijeni, menza je cool. Porcija ćevapa u lepinji (njih 10!, mali su, ali su ćevapi), pola litre mineralne vode, pomfrit s kečapom i kupus salata iznosi svega 7,32 kuna. Prizor kuharice koja je kihnula na roštilj pokušavam blokirati u glavi već skoro godinu dana, barem dok jedem tamo. Lani se otvorila nova menza pored famoznog Kampusa.
Kampus ovo, Kampus ono, Kampus, Kampus, Kampus!
Samo to ste mogli čuti u medijima prethodne godine, uz fotografiju nasmiješene premijerke koja je svečano otvorila menzu i još koju zgradu. Ono o čemu mediji ne pišu jesu propusti koje Kampus ima. Spomenimo samo lanjsku hitnu evakuaciju zgrade FFRi-a usred bure.
O tome u nastavku…

“College is like a fountain of knowledge – and the students are there to drink”


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*