Noć masti i znoja

converge kylesa gaza močvara zagrebZagrebačku Močvaru na svojoj velikoj zajedničkoj turneji pohodili su jedno od najvećih malih rock senzacija Kylesa i stari math-core mačori Converge u pratnji manje znanih, ali zato i ne manje zanimljivih Gaza i Kvelertak.

Gig su započeli Kvelertak. Obzirom da su se organizatori držali točne satnice Norvežane nije vidjelo mnogo ljudi što je šteta jer se radi o iznimno zanimljivom sastavu. Kvelertak zvuče nalik na dosta bendova, ponajviše na vikinšku screamo inačicu ACDC i Turbo Negro s nekim heavy rifovima. Dečki drmare s tri gitare što je veća samo po sebi vrijedna preporuka. Ponadajmo se kako ćemo ih imati prilike vidjeti još koji put.

Gaza je prošle godine izbacila “He Is Never Coming Back” album i mada ih se uspoređuje s Pig Destroyer i Crowbar više je no očito kako publika i nije došla zbog njih.. Tijekom nastupa razgledavali su se bogati merch štandovi, koji su, osobito onaj Kylese i Converge dobro radili. Ovo je bila također prilika za razgovor i druženje jer se na jednom mjestu srelo dosta ekipe iz različitih gradova Hrvatske, Slovenije, Italije. Kako je Gaza završila tehničari su prionuli poslu postavljati dvostruki set bubnjeva i uštimavati opremu za bendove koje nikad ili dugo vremna nismo vidjeli.

Početak Kylese izgledao je slično kao i prilikom nastupa na prošlogodišnjem Rockwave Festivalu u Grčkoj: juriš iz močvarskog dvorišta u pregrijanu dvoranu na prve taktove.
Kylesa otvaraju nakon kraćeg uštimavanja dva bubnja s Hollow Severer. Zabavno ih je vidjeti kako uživaju dok stišću te ljute rifove. Očito su set listu u duhu stadionskih velikana posložili od hitova pa odmah iza Hollow stiže Unknown Awareness. Ovdje tek dva bubnjara dolaze do izražaja. Indijanski ritmovi, psihodelična Laurina gitara i melankolično panični vokal podižu tempo koncerta. Slijedi Running Red, doduše bez klavirskog uvoda, no psihodelije nije nedostajalo. Laura preuzima glavne vokalne dionice koje se nastavljaju i u Where the Horizon Unfolds. Iznenađujuća je publika koja se mogla vidjeti ispred stagea, umjesto ljutitih metalaca koji cijeli gig pokazuju rogove i mašu kosom u prvim redovima naguralo se od crustera, stoner metalaca do studenata s naočalama. Izgleda da je “kylesa sound” vješto objedinjuje utjecaje iz najrazličitijih stilova što na sreću ljubitelja dobre svirke i inovativnih trikova rezultira zanimljivim glazbenim proizvodom.
Nastavljamo s Perception u skoro instrumentalnoj izvedbi gdje oba bubnjara briljiraju tjerajući publiku koja se nagurala u Močvaru na lagano piganje kičme i klimanje glavama. Kako gig odmiče ne mogu ne primjetiti sličnost s Mastodonom što je više no pohvalno. Go Kylesa go.
Ide još jedna stvar s prošlogodišnjeg hit albuma Static Tensions Said and Done. Evo to je to, Mastodon. Ove megamahere na žalost još nismo vidjeli u Zagrebu, no Kylesa je i više nego dostojna zamjena. Ljuti psihodelični desert doom je to.
Only One je najava skorog kraja druženja s jednim od najinventivnijih malih VELIKIH bendova današnjice. Počinje s two finger tappingom koji prerasta u baražu opasnih rifova i maničnih vokala pa nije zamjeriti niti žešći mosh parti u prvim redovima.
Kao što i dolikuje gig završava s hitom kao što je i počeo: Scapegoat. Ide lagani double drummer solo ispod kojeg fijuče flanger. Iako se čekalo nastup Convergea, Kylesa ipak izlaze na bis i rokaju još jedan song. Milina, odličan nastup, malo prekratak no obečavajući, još uvijek ima dobrih bendova.

Converge kao glavne zvijezde večeri počinju manijakalno, matematički screamo 80’s hardmetalcore. Zanimljivo i ultra nabrijano, pa nije ni čudno da se u prvim redovima natiskala NYHC, metal core i sXe ekipa dok su ljuti stoneri vrebali iz busije žestoko odobravajući klimajući bradama iznad moćnih trbuha.

Ne kužim na koji način bendovi koji izvode ovakvu glazbu zapamte toliku hrpu rifova izmjena i štopova. Sve je ultra precizno isplanirano i uvježbano, no još se to može shvatiti kod meth bendova koji sviraju neki slow do mid tempo. Za razliku od njih Converge su hiper brzi, glasni i histerični. Super izvedba iako nakon pola sata napuni glavu i začepi uši što očito napaljenim fanovima nije smetalo da izrokaju gig do kraja.

Kylesa; Mocvara, Zagreb, 11.8.2010.

I hear the ravens calling to you
Oh soulless creature violent death
Scapegoated blame laid upon me
I’ll be damned to take what’s left

The root of the problem
has been buried too deep
By the time you get to it
Problems will have surpassed the end

Dig them up
Or let the pendulum swing

I put my hand to your heart
And let the bullet burn your blood
You seem to me death incarnate
raper of life
killer of love


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*