Otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku

Ne damo Varšavsku!Udruge civilnoga društva okupljene u Kuću ljudskih prava poslale su otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.
Povod pismu akcija je policije tijekom kojeg je privedeno više desetaka aktivista koji prosvjeduju u Varšavskoj ulici.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Karamarko,

udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj ulici. Naime, policija je ponovno privela aktiviste i aktivistice koji su pružali nenasilan otpor u Varšavskoj ulici na legalno prijavljenom javnom skupu građana.

Prema našim informacijama policija je do 10:00 sati odvela 20-tak aktivista/ica, između ostalog i odvjetnika Slobodana Budaka. Time je policija ponovno prekršila svoje ovlasti. Podsjećamo Vas da je Prekršajni sud u Zagrebu u veljači donio i nepravomoćnu presudu (J-D-328-2010, 26. 2. 2010) kojom je osudio prijašnje privođenje aktivista/ica na identičnom prosvjedu održanom prije dva mjeseca.

Skandalozno je da policija ignorira odluke suda Republike Hrvatske. Ovim putem tražimo da se ODMAH puste iz prostorija policije privedeni aktivisti/ce te da se TRENUTNO prekine sa uhićenjima.

Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, vjerujemo kako postoji opravdana sumnja o Vašoj kompetentnosti kao Ministra unutarnjih polova RH.

Za Kuću ljudskih prava,

Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije
Sanja Sarnavka, BABE
Vesna Teršelič, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću
Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

Na uvid:
– predsjednik RH Ivo Josipović
– predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor
– Saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine
– Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*