Stage Bottles: OI punk večer u AKC Attack

oi medikaU zagrebačkom Attacku/Medici su krajem listopada nastupili legendarni street punkeri iz Frankfurta, Stage Bottles.

Bend već duže vrijeme slovi za jedan od najaktivnijih njemačkih punk-rock bendova, na glasu su kao jedni od lidera antifa skinhead scene, a za uzore navode Angelic Upstarts, The Oppressed, Blaggers i slične bendove.

OI! večer u Attacku bila je iznimno dobro posjećena. Toliki broj ljudi u njenim prostorima nije viđen već neko vrijeme, dvorište je bilo krcato šarolikom ekipom: od mnoštva mladih skinsa, street i chaos punkera, preko hc ekipe, redovitih posjetitelja Medike, pa sve do ekipe standardne za Ksff i Krivi put. Iz stoga bi se moglo zaključiti da je OI glazba opet dobila na popularnosti ili, pak, da u gradu nije bilo ništa pametnije, no otom potom.

Večer su otvorili mladi ivanićgradski skinheadsi OI!FRONT. Prije tri tjedna imala sam ih prilike pogledati kao jednu od predgrupa katalonskih OI! legendi Opcio K-95, te s obzirom na tadašnje i opet ponovljeno oduševljenje publike, izgleda da su ovi mladci vrlo popularni u našem kraju. Razlog tome mora da je jednostavnost glazbenog izričaja (u smislu klasičnog OI punka), činjenice što mnoge od njihovih autorskih stvari asociraju na neke od klasika žanra te energičan nastup i svima dobro poznate obrade sačuvane za kraj.
Nakon njih uslijedila je kraća stanka iza koje su stage zauzeli STAGE BOTTLES, njemački antifa streetpunksi sa svojim himničnim i (pre)melodičnim OI punkom. Bend iza sebe ima godine iskustva i brojne koncerte od kojih izdvajaju turneje po Rusiji i Kanadi, a redovni su sudionici i najvećih punk festivala poput “Rebellion” u Blackpoolu odnosno “Punk & Disorderly” u Berlinu.
U Zagreb su ove godine došli u sklopu turneje kojom promoviraju šesti studijski album Power For Revenge. Ovo im je bio je drugi nastup u AKC Attack (Medika) gdje su već svirali 2008. godine, no ovaj puta ih je dočekala nešto brojnija publika. Fanovima ovakve glazbe očito se isplatilo doći na koncert njemačkih OI prvaka koji su korektno odradili svoj nastup.

Između bendova i nakon koncerta muziku je puštao dj DJin Dread (Zg) koji je imao sluha i za poneke glazbene želje posjetitelja, što je definitivno za pohvalu iako bi za idući puta mogao malo pojačati svoj glazbeni izbor s još ponekim punk ili oi! hitom.

Sve u svemu: relativno zabavna večer u Attacku ako ne toliko zbog bendova, onda zbog velike posjećenosti i dobre atmosfere. Jana Atra


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*